Börtönből tőzsdézik egy New York-i elítélt

2001.02.09. 17:21
Évente többszázezer dollárt keres az a New York-i elítélt, aki néhány éve tőzsdézni kezdett a börtönben - közölte a New York Times. Michael Mathie 1989 óta ül börtönben gyilkosságért, és büntetéséből még legalább egy évtized hátra van. Üzleti ügyeit apja intézi, akinek fia telefonon adja a tippeket a börtönből.

Mathie 1998 óta körülbelül nyolcmillió dolláros forgalmat bonyolított a tőzsdén. 1999-es jövedelme közel kilencszázezer dollár volt, házat vásárolt Long Island-en, vett négy autót, köztük egy kilencvenhétezer dolláros Dodge Vipert.

Egy igazi tőzsdecápa.
Charlie Sheen a Wall Street című filmben.
Az ,,üzletember" egyébként a New York állambeli Elmira fegyházban raboskodik, 90T1282 számú elítéltként nyilvántartva. Fiatalkorában kábítószerfüggő volt, és már a középiskolából kidobták. 1989-ben 21 évesen került börtönbe emberölésért. A gyilkosságot társaival azért követték el, mert gyanújuk szerint az áldozat erőszakolta meg korábban egyikük lányát.

Mathie a börtönben megbánta bűnét, és unalmában tőzsdézni kezdett. Cellájában se internet-kapcsolat, se telefon nem volt, sőt az üzletelést a börtön szabályzata is tiltja. Üzleti ügyeit ezért apja intézi, akit a börtönből naponta legalább tízszer felhív a rabok rendelkezésére álló közös telefonról.

1998-ban, a technikai részvények zuhanásakor 750 ezer dollárt vesztett húsz perc alatt, de töretlenül optimista: a Nasdaq a mostani 2600-ról 2002 végére 6500-ra ugrik majd - állítja. Mathie bőkezűen bánik a pénzével: segít a többi elítéltnek megfelelő ügyvédet szerezni, jogi és üzleti tanácsokat ad társainak. Bűnbánata jeléül már felvette a kapcsolatot áldozata családjával, és már nekik is felajánlotta segítségét.

  • Tippek
  • Bankszámla