Stefánia
0 °C
3 °C

A 'szemét' főnök káros az egészségre

2003.06.24. 11:16
Az igazságtalan főnökök olyan szinten képesek emelni beosztottaik vérnyomását, hogy az már jelentős növeli a szívroham és az agyvérzés kockázatát, állítják brit kutatók.
A New Scientistben megjelent tanulmány szerint igazságtalan felettessel dolgozni jelentős egészségügyi kockázatot jelent. A brit kutatók által készítette tanulmány olyan dolgozókra koncentrált, akik két főnöknek dolgoztak. Azoknál, akik egyik főnöküket kedvelték, jelentős vérnyomás-emelkedést figyeltek meg, amikor az általuk nem kedvelt főnökkel kellett dolgozniuk. Az átlagos vérnyomás-emelkedés olyan szintű volt, ami körülbelül egyhatoddal növeli a szívkoszorúerek elzáródásának esélyét, és egyharmaddal valószínűbbé teszi egy agyvérzés bekövetkeztét is, állítja George Fieldman, a Chilterns University egyik kutatója.

A kapcsolat

Átfogóbb tanulmányok, mint például a Whitehall-tanulmány kimutatta, hogy a szervezeti hierarchiák alján dolgozók ugyancsak hajlamosabbak szívkoszorúér problémákra. Fieldman állítja, hogy azok az alkalmazottak, akik éveken át dolgoznak "gyűlölt" főnöküknek, sokkal könnyebben betegednek meg szív- és érrendszeri problémáktól, amelyet a vérnyomás emelkedés okoz. A mostani kutatás azt sugallja, hogy a főnök és beosztott kapcsolata kulcsfontosságú az egészség szempontjából. Ugyanakkor Belinda Hall, a brit szívgyógyászati alapítvány egyik munkatársa szerint nem lehet mindent a stresszre fogni, szerinte például a "túl sok só fogyasztása is legalább ennyire káros".

Módszertan

A brit kutatók huszonnyolc egészségügyi dolgozó kértek meg arra, hogy egy kérdőív segítségével értékeljék főnökükkel való személyes viszonyukat. Közülük tizenhárman két felettesnek is dolgoztak különböző napokon. Míg az egyik főnöknek kedvelt munkamódszerei voltak, a másikat igazságtalannak tartották beosztottai. A többiek két hasonló mentalitású felettessel dolgoztak. A kontrolcsoport tagjainál három napon át, napi tizenkét órás műszakokban félóránként mérték a beosztottak vérnyomását. Azoknál, akik a hasonló mentalitású főnökökkel dolgoztak, alacsony, a másik esetben azonban drasztikus vérnyomásváltozást figyeltek meg.