Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Csődvédelem a pedofíliával vádolt bostoni érsekségnek?

2002.12.02. 11:16
Csődvédelmet kérhet a bostoni katolikus egyházmegye, miután több mint négyszázan indítottak pert ellenük szexuális zaklatás miatt. A csődvédelemmel az érsekség időt nyerhet, hogy forrásokat találjon a megítélendő büntetés kifizetésére.
A Boston Globe napilap szerint könnyen elképzelhető, hogy a bostoni katolikus egyházmegyének csődvédelmet kell kérnie az ellene induló számos polgári peres eljárás miatt. Eddig mintegy 450 ember perelte be kártérítési igényével az egyházat, mert a papok állítólag szexuálisan zaklatták őket. Az egyháznak több százmillió dollárt kellene kifizetnie, ha az áldozatok igényét a bíróságok jóváhagynák.

Csődvédelem

Az amerikai gazdasági törvények tizenegyedik fejezete alapján csődvédelem esetén az egyháznak nem a polgári peres eljárás során megítélt kártérítéseket kellene megfizetnie, és közben új igény sem nyújtható be. Az eljárás során a több száz panaszost összefognák egy csoportba, az egyháznak pedig időt adnának, hogy forrásokat találjon az így megítélt összeg megfizetésére. Amennyiben csődvédelemért folyamodnak, úgy a bejelentéstől számított 120 napjuk van arra, hogy kidolgozzanak egy pénzügyi programot. Ez precedens értékű volna az amerikai katolikus egyház történetében.

Botrány

A bostoni botrány akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy a gyerekek zaklatása miatt többször bepanaszolt papot nem elbocsátották, hanem csak áthelyezték. Ekkor perek százait indították az érsekség ellen, de országszerte más katolikus egyházmegyék ellen is. Mivel felettesei nem vettek tudomást a sértettek és szüleik panaszairól, valószínűleg ezért is büntetéssel sújtják majd a bostoni egyházmegyét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!