Aliz
6 °C
14 °C

Lemondott a bostoni érsek

2002.12.13. 18:00
Lemondott Bernard Law bostoni érsek, a pápával folytatott megbeszélések után. Szerdán egy amerikai katolikus szervezet ugyancsak azonnali lemondásra szólította fel az érseket, mert szerintük Law nem megfelelően kezelte pedofíl papok eseteit.
Bernard Law bostoni érsek pénteken bejelentette azonnali lemondását, amelyet II. János Pál pápa elfogadott. A bostoni egyházkerület élére Richard Gerard Lennon helyettes érsek nevezte kia pápa. Law a múlt hét óta a Vatikánban tárgyalt, ahol találkozott Giovanni Re érsekkel, a püspökök kongregációjának elnökével. Amerikai napilapok szerint nagyon valószínű volt, hogy a pedofil papokra tett panaszokkal nem törödő Law felajánlja lemondását. Hétfőn 58 katolikus pap írta alá azt körlevelet, amelyben az érsek lemondását követelték.

Bocsánatkérés

Law közleményben kért bocsánatot mindazoktól, akiknek tetteivel, vagy hibás döntéseivel szenvedéseket okozott. Az érsek hozzátette: reméli bocsánatkérése segít a "sebek gyógyulásában, és megnyugvást hoz."

Tüntetés

A mintegy huszonötezer tagot számláló Voice of the Faithful katolikus szervezet még szerdán azonnali lemondásra szólította fel az akkor a Vatikánba tartózkodó Bernard Law bostoni érseket. A tagok szerint Law nem törődött a gyermekeket szexuálisan zaklató papok ellen benyújtott, ellenben megpróbálta "eltitkolni, és elrejteni a gonosz cselekedeteket". A szervezet vezető testülete Law lemondásán kívül egy új érsek kijelölését kérte a pápától, és hogy újból hívják össze az amerikai katolikus érsekek konferenciáját.

Csődvédelem

A Voice of the Faithful szervezet azután kezdte követelni az érsek lemondását, hogy az mintegy kétezer oldal bizalmas iratot bocsátott közre 11 megvádolt papról. Az egyik irat szerint egy 17 éves fiút 21 egymást követő éjszaka megerőszakolt a vele utazó pap. Egy másik dokumentum szerint Law segített egy papnak tábori lelkészi állást szerezni a hadseregnél, miután az 200 ezer dollárt fizetett egy általa zaklatott fiú családjának. Szerdán újabb 11 ezer oldal iratot hoznak nyilvánosságra 65 pap ügyével összefüggésben. A Boston Globe azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a bostoni egyházkerület csődvédelmet kér az ellene indított mintegy 450 kártérítési per miatt, jelentette a BBC.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?