Boszorkánykonferencia

2000.07.23. 10:59
Boszorkányok, vajákosok, jósok, sorselemzők, asztrológusok tanácskoztak a Békés megyei Tótkomlóson a hétvégén. Míg a mágikus ősasszonyok előadásokat tartottak, az érdeklődők asztrológus, tenyér- és kártyajós, feng-shui szakértő, grafológus, kineziológus, karakternumerológus, név-, sorselemző segítségével tekintettek a ködös jövőbe. Csongrádi Kata boszorkány-show-val készült, hirdettek boszorkánybált és boszorkányszépségversenyt is, ez utóbbi azonban a helyi lányok (alaptalan) szerénysége miatt elmaradt.
Tanonc-tanácskozás
,,Nádi kígyó, ölyv feje, sülj meg, főjj meg odabenn. Béka szeme: egy marok; denevérszőr, gyíkfarok, sikló, halott eb foga, villanyelvű vipera - bűvös erő olthatatlan bugyborogjon a fazékban" (kántálandó telihold éjszakáján, szabad ég alatt, miután háromszor hátraköptél a bal vállad fölött.) Ez a varázsének (meg se mondom, mire rossz), ami nem hangzott el a Békés megyei Tótkomlóson (Slovenský Komlós) rendezett boszorkányfesztiválon, mert oda ártók nem, csak jó boszorkányok és magukat egyszerű érdeklődőnek mondók látogattak el.

Boszorkányüldözés
Több embert öltek meg a boszorkányüldözések során, mint az első világháborúban. 1585-ben a német trieri egymázmegye két falujában mindössze egy nő maradt életben. Genf egyik püspöke három hónap alatt 500 boszorkányt égettetett meg, a savoyai szenátus egyetlen tárgyaláson 800 embert ítélt halálra. 1692-ben harminc ember esett áldozatul Salemben a boszorkányüldözésnek. 1728. július 23-án 13 boszorkánynak kikiáltott nő halt meg Szegeden a Boszorkányszigeten. A legfiatalabb 29, a legidősebb 82 esztendős volt. A kényszervallatások - vízbe merítés, csigára húzás-, kínjaitól megtörve valamennyien elismerték, hogy eladták magukat az ördögnek.
Miután alig kétszáz év telt el az utolsó magyar boszorkányégetés óta, érthető, hogy ezt hangoztatják, én is csak azt vallanám be, amit rám tudnak bizonyítani. Valamirevaló boszorkánytanoncnak végig kell járnia az iskolát, hogy tudja a helyes testtartást a seprűn, ügyesen bűvöljön, bájoljon és igézzen. A tanoncoknak a viharsarki falucskában alkalma nyílt megismerkedni néhány beavatottal: míg a sok mágikus ősasszony tanácskozott, az érdeklődők asztrológus, tenyér- és kártyajós, grafológus, kineziológus, karakternumerológus, név-, sorselemző segítségével tekintettek a ködös jövőbe. Estére Csongrádi Kata is befut: boszorkány-show-val készült, ami után boszorkánybált és boszorkányszépségversenyt terveztek, ez azonban a tótkomlósi lányok indokolatlan és alaptalan szerénysége miatt elmaradt.

Boszorkánytörténelem Már tudjuk: eleinte azokat a nőket nevezték boszorkánynak, akik a kereszténység előtti anyaistennőknek és szarvas termékenységisteneknek hódoltak. A kora középkor egyháza türelmet tanúsított a boszorkányokkal szemben, mert inkább érdekében állt a boszorkányság hatékonyságába vetett hitet támadni, mint magukat a boszorkányokat üldözni.

A XIV. századtól kezdett változni az egyház hozzáállása, míg a XV. század második felére hihetetlen méreteket öltött a boszorkányüldözés.

A boszorkányság hagyományát soha nem számolták föl teljesen: a huszadik században is új boszorkánymozgalmak tűntek föl. A modern okkult szertartások gyakran keverednek képzelgésekkel, alapjaikban azonban a kabbalista és a gnosztikus elveken nyugszanak, melyeknek kifejezésmódját is átvették. A legnagyobb hatású huszadik századi mágus Aleister Crowley-t tartják, aki fölvette a gnózisban menedékre lelt Írország, Iona és egész Britannia legfőbb és szent királya címet.

A boszorkánykultusz Gerald Gardner A boszorkányság napjainkban című kötetének 1954-es megjelenése után éledt föl újult erővel: egyes becslések százezrekre teszik az észak-amerikai boszorkányok számát, Nagy-Britanniában háromezerre becsülik a boszorkányok számát.

Gabi. Kártyajós, jó boszorkány és pedagógus
Magyarországon is jelentős hagyományai vannak a boszorkonyságnak (Szeged, ugye) sőt, egyre inkább tombol az ezotéria-hisztéria.

A legnépszerűbb jóslási forma a tarot, amely Gabi boszorkány szerint megmutatja a jövőben rejlő lehetőségeket.

Gabi, aki egyébként - a hazai pálya előnye - az orosházi 4. Számú Általános Iskolában pedagógus jó boszorkány, és látott már szellemet galamb, fény és hő formájában. Gabi azt állítja, minden kártyának van egy jó és egy rossz szelleme, ahogyan minden embernek van őrangyala.

A legnépszerűbb a tarot
A legrégibb ismert európai tarot-kártyák egy VI. Károly francia király számára 1392-ben készített készletből valók. A három legnépszerűbb modern tarot-csomagot Aleister Crowley, A.E. Waite és Paul Case tervezte; mindannyian egy időben voltak tagjai az Arany Hajnal Hermetikus Rendje nevű okkult szervezetnek, amely 1887 és 1939 között élte virágkorát Nagy-Britanniában.
Nekem Gabi többek között azt jósolta, négy nap múlva viszontlátok valakit, aki nagyon fontos volt a múltamban. (Háttérinformáció: négy nap múlva Malmöben leszek egy konferencián, ahol egy élő lelket sem ismerek, de Mesterházi Dávid felnyitotta a szemem: Gorbacsov is előadást tart ott.)

Gabi azt is elmondta, hogy ő nem tartja magát ugyan boszorkánynak, de tudja, hogy a háta mögött sokan annak nevezik. Arra a kérdésre, hogy varázsolt-e már, és ha igen, mi volt a legnagyobb tette, kitérő választ adott, mondván, először tisztázni kellene, mi az, hogy varázslat.

Hogy mi? Szerinte már az is varázslat, ha valaki energiákat áramoltat. Iigaza lehet, napsárga, meleg fényt láttam sugározni a homlokából, és különös módon feltöltődtem a beszélgetés után...

Summa summárum, Gabi bevallotta: igazából még soha nem varázsolt, de biztos benne, hogy képes lenne rá.

A ,,lóvátétel" receptje így szól:
A kiszemelt tárgyat vagy élőlényt kenjük meg ló-, vagy kutyaszőrből, valamint csontból készült zsírral. Aztán még kimondjuk a jelszót: ,,Hopp-hiri!" s uzsgyi, már fönn is süvítünk az éjszakai égen, a sárgán kerekedő hold előtt
Pedig a boszorkányok a legenda szerint sok csuda dologra képesek: akadályokat nem ismerve közlekedtek, képesek voltak bármit lóvá változtatni, repültek macskán, vörös pulin, kutyákon, szeméten, lapáton és persze seprűn. Néha még a saját szolgájukat vagy férjüket is meglovagolták.

Az ördöggel cimborálók félelmetes tudományából a legendák szerint arra is tellett, hogy megcsapolják a szőlőtőkéket, hétéves szárazságot hozzanak a gazdálkodók fejére vagy eladják a még lábon álló termést.

Joli néni. Bízik a megérzéseiben.
Tény: a Trobriand-szigetk fiataljai ma is varázslatokkal udvarolnak egymásnak, többek között önmagukról szóló, édes, csábító álmot bocsátanak a kedvesre. Vannak egyszerűbben kivitelezhető módszerek is: az észak-amerikai recept szerint ,,készíts egy hamburger húspogácsát. Áztasd meg a verítékedben, és kínáld meg vele imádottadat".

Éppen indulnék hatnapos hullát kiásni, hogy hátából szíjat hasítsak, abból fonjak karkötőt, sose hagy el a szeretőm.

Távozóban még váltok néhány szót Joli nénivel, aki szintén egyszerű érdeklődőnek mondja magát, de 17 éves kora óta furcsa álmai, megérzései vannak.

Maradna még a találkozón, mondja, de zivatar lesz, be kell terelnie a kecskéket meg a libákat. Az égen egy felhő nem látszik.

Anyám kivisz az orosházi vasútállomásra. Mielőtt fölszállnék a vonatra, elkenek egy esőcseppet a bal vállamon.