Viola
-6 °C
-2 °C

Hat évet túlórázott a remete

2002.02.22. 14:07
Egy boszniai szerb férfi hat évvel a balkáni háború befejezése után még mindig a hegyekben rejtőzött, mert úgy gondolta, még tartanak a harcok.
Brit békefenntartók egy a Boszniai hegyekben rejtőző férfira bukkantak, aki azt hitte, tart még a balkáni háború. A remete már több mint hat éve élt egy elhagyott hegyi házban, étrendje nagyrészt bogyókból, és magvakból állt. Illija Panincic valószínűleg nem olvasott újságot, és mivel 1996 óta nem találkozott emberekkel, nem tudhatta, hogy a háború már véget ért. A brit békefenntartók szerint a férfinek nehezére esett a beszéd a hosszú hallgatás után. A férfi közelében egyedül egy nagy barnamedve lakott, amelyik időnként az ajtót kaparászta.

Napi 7 mérföld az ebédért

Az 1950-ben született boszniai szerb férfi azután menekült a hegyekbe, hogy arról értesült: testvéreit kivégezték a horvát hatóságok. Panincic egy ideig börtönben is ült, de azt állítja, hogy ártatlanul. Amikor visszanyerte szabadságát, a Sipovo környéki hegyekbe menekült. Öt hónappal ezelőtti megtalálása óta a britek gondoskodnak a férfi élelmezéséről, ami nem kis feladat, mert a hét mérföld hosszú út egy része még terepjárókkal is járhatatlan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!