Emőke
-4 °C
9 °C

Óvakodjunk a botladozó rendőrtől!

2005.09.09. 14:15
Ha egy rendőr elsüti a fegyverét, annak nagy valószínűség szerint - törvényes - oka van, ha mégsem, akkor a körülmények áldozata. Az utóbbi években a rendőrök egyre pontosabban céloznak, még akkor is ha megbotlottak.

"Nincsen jogszerűtlen fegyverhasználat, csak rosszul megírt jelentés" - tartja a rendőrök körében közismert mondás, amit Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője osztott meg az Indexszel annak kapcsán, hogy egy hétfő éjszakai rablási kísérlet utáni üldözésben egy rendőr megbotlott és véletlenül lelőtte az egyik menekülő rablót.

Ritka kivétel a nem jogszerű fegyverhasználat
Az ORFK-tól kapott tájékoztatás szerint utoljára, 1999-ben volt - egy esetben - a rendőrségen jogszerűtlen fegyverhasználat.
Év Eset Súlyos sérülés Könnyű sérülés
1999 7 6 1
2000 3 3 -
2001 1 1 -
2002 1 1 -
2003 4 3 1
2004 2 2 -
A lövöldözés miatt a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet kedden nyilatkozatot adott ki, amelyben törvénytelennek minősítette, hogy a rendőr menekülőre lőtt. A rendőrség rapid módon lezárt vizsgálata viszont azt állapította meg, hogy nem történt jogszabálysértés: a rendőr ugyanis megbotlott, és így sült el a fegyver.

A lónak meg négy van

Nem ritka, hogy előfordul az ilyesmi. Júniusban Szombathelyen sült el a rendőr fegyvere, amikor már visszarakta a pisztolytáskába.

A rablókról a Blikk azt is tudni véli, hogy a négytagú ukrán banda számára csak ujjgyakorlat lett volna a hétfő esti trükkös lopási kísérlet, de valójában profikhoz méltatlan hibát követtek el a feltételezett bérgyilkosok. Vass szerint a félelmetes rablókról szóló képet némileg árnyalja, hogy egy gázpisztoly láttán mindannyian elmenekültek.

A történetben a menekülő rablót estében leterítő rendőr képe sem világos. A rendőrök felkészültségével, fizikai kondíciójukkal kapcsolatban a a Rendőrtiszti Főiskola vezetőihez fordultunk. A rendőrök egyik testnevelője az Indexnek általánosságban elmondta, hogy a rendőrök csak az alapokat sajátítják el, ami folyamatosan kopik, mert sem a képzési idő, sem a ráfordítás nem elegendő.

Stresszes állapot

A rendőrtiszti főiskolán tanítók szerint közismert pszichológiai tapasztalat, hogy felfokozott stresszes állapotban a tanult technika csupán "tíz százaléka ugrik be".

A történet rendőrségi interpretálását komolytalannak tartó körökben úgy vélekednek, hogy ha valóban úgy történt az eset, ahogyan a vizsgálatban áll, akkor sem érthető, mit keresett a rendőr keze a ravaszon, a szabályok szerint ugyanis addig nem tarthatja a sátorvason belül az ujját, ameddig nem céloz.

Doszpot Péter, volt sztárrendőr, az MSZP politikusa a történetet azzal kommentálta, hogy ő tizenöt év alatt egyszer sem botlott meg, szerinte a rendőrnek üldözés közben óvatosabbnak kellene lennie.