Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Újabb brazil rendőrőrsre támadtak: két halott

2003.11.04. 11:38
Két rendőrtiszt vesztette életét, amikor géppisztolyból tüzet nyitottak egy Sao Paulo-i rendőrőrsre. Az elmúlt két napban nyolc rendőrségre támadtak a városban.
Valószínűleg a vasárnap meghiúsított fogolyszöktetési akcióért álltak bosszút azok a fegyveresek, akik tüzet nyitottak egy Sao Paulo-i rendőrőrsre hétfőn. A támadásban két rendőr meghalt. A rendőrök szerint a rács mögött ülő drogkereskedők bérelték fel a fegyvereseket, hogy ezzel is demonstrálják hatalmukat. Vasárnap és hétfőn összesen nyolc Sao Paulo-i rendőrőrsre zúdítottak golyózáport ismeretlenek. Saulo de Abreu rendőrfőnök szerint azonban korántsem olyan rossz a helyzet a városban, mint Rio de Janeiróban, ahol szinte mindennaposak a rendőrség és a drogkereskedők közti utcai lövöldözések.

A Sao Paulótól 150 kilométerre fekvő Tremembébe egy fogoly meghalt, amikor huszonnyolc rab megpróbált kitörni a börtönből. A hatóságok szerint itt egy ékszertolvajt próbáltak megszöktetni, jelentette a BBC.

Háború a kedvezmények miatt

A hatóságok szerint a brazil nagyvárosokban idén végigsöpört erőszakhullámot is a bebörtönzött bűnözők robbantották ki. A riói karnevál előtt történt összecsapásokat állítólag az váltotta ki, hogy a város legnagyobb hatalmú drogbáróját, Luis Fernando da Costát megfosztották börtönbeli különleges jogaitól. A férfi többé nem fogadhatta feleségét, és az éttermi fogásokról is le kellett mondania. Costát később Brazília legbiztonságosabbnak tartott börtönébe helyezték át.