Japán importstop a magyar baromfira

2006.06.13. 18:05
Több mint húszezer baromfit semmisítenek meg Szankon és környékén. A magyarországi állapotokra már máshol is felfigyeltek.

A magyarországi madárinfluenza miatt Japán kedden elrendelte a magyar baromfi, illetve baromfihús importjának átmeneti leállítását. A japán mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint Magyarország Franciaország után a japán piac második legnagyobb szállítója libamájból. Japán statisztika szerint Magyarországról 331 tonna libamájat importáltak a japánok.

Takács László, a Baromfi Terméktanács igazgatója szerint az éves kiszállított mennyiség 200 tonna körül van. Az igazgató szerint más baromfiterméket is szállítanak a magyar feldolgozó üzemek Japánba, de ennek sem mennyisége, sem értéke nem vetekszik a libamájéval. A magyar libamáj kilóját négy dollár körüli áron értékesítik a távol-keleti országban.

Házról házra

Magyarországon tömeges baromfijárvány okoz gondot, amely miatt például Szankon több mint húszezer baromfit semmisítenek meg. Az állategészségügyi akciót koordináló állatorvos elmondta, az előzetesen felmért állományt házról házra járva szedik össze, majd az elgázosítás után konténerbe rakják és elszállítják az állati tetemeket.

Hegedűs Dénes állatorvos beszámolt arról, hogy Szankon kívül Móricgáton is hasonlóképpen járnak el. A két települést a szárnyasok összegyűjtéséig lezárták, a helyi lakosok is csak fertőtlenítés után közlekedhetnek gépjárműveikkel ki és be a településen.

Az állatorvos ismertette, hogy az állatok szűrése már korábban megtörtént, és a jegyzőkönyvek alapján már tudják, hogy ez egyes telepeken és az udvarokban mekkora baromfiállomány található. A Szank környéki nagyobb telepeken 25 ezer tonna, a település udvaraiban pedig 10 ezer tonna az összes megsemmisítendő baromfi súlya - közölte. Eredményesnek nevezte az időben bevezetett intézkedéseket, mert - mint mondta - a vírus terjedése előtt járnak.

Június 11-én Szankon és Móricgáton is találtak a klinikai tünetek alapján madárinfluenzával fertőzött szárnyasokat. Az utolsó fertőzött állatot június 11-én fedezték fel, ezért a Bács-Kiskun és Csongrád megyét érintő, úgynevezett B zónában 30 napig tilos a baromfi és a baromfitermék szállítása.

  • Tippek
  • Személyi kölcsön