Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Beutazási tilalommal készül a madárinfluenzára Bush

2005.11.02. 20:48
Hétmilliárd dollárt különített el a madárinfluenza elleni védekezésre George Bush. Az elnököt máris bírálják, mert az emberről emberre terjedő vírus várható kialakulási helyén, Kelet-Ázsiában csak negyedmilliárd dollárt költene megelőzésre.

Utazási tilalmat is bevezethet az Egyesült Államok, ha kifejlődik a madárinfluenza emberről emberre terjedő mutációja. Az amerikai felkészülési tervet szerdán hozták nyilvánosságra.

Bush elnök 7,1 milliárd dollárt különített el a felkészülésre. Ennek csak elenyésző részét, 251 millió dollárt költene a madárinfluenza kelet-ázsiai terjedésének megelőzésére. A terv bírálói szerint ez nagyon kevés, főleg, hogy a szakértők szerint a vírusmutáció valószínűleg a nyugat-európai és az amerikai szinvonal alatti közegészségüggyel bíró térségben alakulhat ki.

Az amerikai terv szerint a vírusmutáció akár a lakosság harmadát is megfertőzheti és akár 1,2 millió ember halálát is okozhatja. A legveszélyeztetettebb korcsoport az iskoláskorú gyerekeké, itt negyven százalékos fertőzési aránnyal számolnak.

A terv szerint nagyon fontos, hogy az állami egészségügyi hatóságok megfelelően rangsorolják a betegeket a fertőzés súlyossága szerint, nehogy bepánikolt betegek lepjék el a kórházakat, lehetőséget teremtve ezzel a vírus gyors terjedésének. Az amerikai kormány becslése szerint a járvány akár 180 milliárd dollárral is megterhelheti az egészségügyi kasszát.

Oroszországban már a H5N1 vírus egyre intenzívebb terjedésétől tartanak. Szergej Dankvert, az orosz mezőgazdasági felügyelet vezetője szerint a vírusfenyegetés jövőre "megszázszorozódhat". Ezt azzal indokolta, hogy a járvány Oroszország európai része felé tart, ahol tízszer nagyobb a baromfiudvarok sűrűsége, mint Szibériában.

Az orosz illetékes ugyanakkor kizártnak tartja, hogy az emberről emberre is terjedő vírusmutáció Oroszországban alakuljon ki.