Valér
2 °C
8 °C

Tovább terjed Kínában a madárinfluenza

2005.10.26. 10:47
A héten már a második kínai tartományban tört ki madárinfluenza-járvány. A szomszédos Tajvan viszont hevesen tiltakozik amiatt, hogy a brit hatóságok gyanúba keverték őket. Vizsgálataik szerint a Nagy-Britanniában talált fertőzött papagáj nem Tajvanról származó madaraktól kapta el a vírust.

Újabb kínai tartományban tört ki madárinfluenza-járvány, jelentették a kínai hatóságok. Hunan tartomány egyik falvában 545 tyúkot és kacsát ölt meg a vírus, a járvány miatt további 2 500 madarat kellett levágni, írja a CNN. A héten már a második gócban tört ki fertőzés, keddi jelentések sezrint a keleti Anhuj tartományban Lianjing faluban 2 100 fertőzött baromfit találtak. A kínai mezőgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint 550 állat elpusztult, 45 000-et levágtak. A település köré 5 kilométeres átmérőjű körben karantént vontak.

Egymillióan madárlesen

Az egyre gyakoribb járványok miatt a kínai hatóságok országszerte figyelőhálózatot építettek ki. Hasonlóan cselekedett Thaiföld is, ahol a múlt héten újra emberéletet követelt a vírus. Az országban egymillió megfigyelőt mozgósítottak a járvány terjedésének megfékezésére, jelentette a Reuters.


Tekintse meg képeinket!

Bár a vírus ázsiai terjedése megfékezhetetlennek tűnik, Tajvan igyekszik visszaszerezni eddigi jó hírét. A szigetországot eddig - nyolc, Kínából a szigetre csempészett fertőzött díszmadártól eltekintve - elkerülte a vírus. A múlt hét végén a brit hatóságok mégis Tajvant jelölték meg az országban felbukkant H5N1 vírus forrásaként. A vírust ugyan egy Suriname-ból importált papagájban fedezték fel, de a brit állategészségügyi hatóságok úgy vélték, a madarat Tajvanról importált állatok fertőzhették meg.

Ázsiára kellene figyelni

A tajvani hatóságok megvizsgálták a gyanússá vált állatfarm madárállományát és negyven állat szúrópróbaszerű vizsgálata során nem bukkantak a vírus nyomára. "Tajvant nem érinti a madárinfluenza, nem kell pánikolni" - jelentette ki Frank Hszie miniszterelnök az AFX hírügynökségnek.

Az Európai Unió a vírus terjedésétől tartva teljes tilalmat rendelt el az élőállat-behozatalra, ahogy a szabadtéri madárpiacok tartására is. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO szerint ugyanakkor a vírus európai terjedése még nem ad okot az aggodalomra, sőt, forrásokat vonhat el Ázsiától. Pedig a WHO értékelése szerint az emberről emberre terjedő mutáció kialakulására Ázsiában van nagyobb esély, így erre a területre kéne koncentrálni a megelőzésben.