Tömeges libairtás Szankon

2006.06.17. 16:17
Hétszáz libát kellett elpusztítani a Bács-Kiskun megyei Szank környékén, mert egy eddig fertőzésmentesnek tartott állattelepen is megjelent a madárinfluenza vírusa. A területen további 2300 állatot kell megölni.

Vélhetően újabb háziszárnyasok betegedtek meg madárinfluenzában a Bács-Kiskun megyei Szank környékén szombaton - közölte Süth Miklós országos főállatorvos.

Egy Szank környéki - eddig fertőzésmentesnek tűnő - állattartó telepen a gazdálkodó azt vette észre, hogy a libák nem a szokásos módon viselkednek. Szólt az állatorvosnak, majd a vizsgálat után az a döntés született, hogy a telepen lévő 700 állatot le kell ölni. Ez meg is történt.

Az állattartó telep egy kilométeres körzetében további mintegy 2300 állatot semmisítenek meg még szombaton - jelezte a főállatorvos. Hozzátette: a szakemberek véleménye az, hogy Szank környékén még mindig lappanghat az állatok között a madárinfluenza kórokozója.

A szakember szerint azonban ez nem szokatlan jelenség. A főállatorvos szerint a libákban a H5N1 vírus okozhatta a megbetegedést.

  • Hírek
  • Támogatások