Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Felszámolta fegyverarzenálját egy brazil nő

2004.07.25. 12:36
Egy asszony 1300 lőfegyvert szolgáltatott be a brazil rendőrségnek a fegyver-visszaváltási akció keretében.
A brazil kormány felhívására - amely a magánembereknél elfekvő lőfegyverek beszolgáltatását szorgalmazta - egy hölgy valóságos arzenált, csaknem 1300 fegyvert adott le a Sao Pauló-i rendőrségen.

A fegyvertelennek nem mondható hölgy elmondta a kissé meghökkent hatósági személyeknek, hogy a kollekciót 8 éve, fegyverrajongó édesapja halála óta őrizgeti otthon a kamrában.

A polgári engedelmesség eme szép példája mindenesetre közel 200 000 real (13,4 millió forint) jövedelmez majd az öntudatos brazil asszonynak, ugyanis a kormány úgy igyekszik a puskák-pisztolyok leadására bírni polgárait, hogy - kalibertől és a fegyver korától függően - 300 realig (20 ezer forintig) terjedő összeget fizet minden egyes darabért.

A kormány célja, hogy gátat vessen a fegyveres erőszak terjedésének egy olyan országban, ahol az UNESCO számításai szerint évente minden 100 ezer lakosra 27,1 emberölés jut, ez a világon a negyedik legmagasabb arány.

Ragaszkodnak a fegyvereikhez

Ugyanakkor nem minden brazilban lobog fennen a polgári öntudat. Sao Paulo államban július 15-e, a kampány meghirdetése óta 3000 tűzfegyvert szolgáltattak be, Rióban 1100-at, többnyire régi, elavult darabokat, amelyek közül jó néhány a II. világháború idejéből való.

A brazil hatóság mintegy 80 ezer fegyvert óhajt begyűjteni december 23-áig, amikor az új fegyvertartási rendelet hatályba lép majd. Az új jogszabály megtiltja a közterületeken a fegyverviselést, és a fegyverviselési engedély korhatárát 18 évesről 25 éves korra tolja ki. A fegyvertartási engedéllyel rendelkezőket pedig nyilvántartásba veszi majd az igazságügyi minisztérium.