Judit
2 °C
7 °C

Felszámolta fegyverarzenálját egy brazil nő

2004.07.25. 12:36
Egy asszony 1300 lőfegyvert szolgáltatott be a brazil rendőrségnek a fegyver-visszaváltási akció keretében.
A brazil kormány felhívására - amely a magánembereknél elfekvő lőfegyverek beszolgáltatását szorgalmazta - egy hölgy valóságos arzenált, csaknem 1300 fegyvert adott le a Sao Pauló-i rendőrségen.

A fegyvertelennek nem mondható hölgy elmondta a kissé meghökkent hatósági személyeknek, hogy a kollekciót 8 éve, fegyverrajongó édesapja halála óta őrizgeti otthon a kamrában.

A polgári engedelmesség eme szép példája mindenesetre közel 200 000 real (13,4 millió forint) jövedelmez majd az öntudatos brazil asszonynak, ugyanis a kormány úgy igyekszik a puskák-pisztolyok leadására bírni polgárait, hogy - kalibertől és a fegyver korától függően - 300 realig (20 ezer forintig) terjedő összeget fizet minden egyes darabért.

A kormány célja, hogy gátat vessen a fegyveres erőszak terjedésének egy olyan országban, ahol az UNESCO számításai szerint évente minden 100 ezer lakosra 27,1 emberölés jut, ez a világon a negyedik legmagasabb arány.

Ragaszkodnak a fegyvereikhez

Ugyanakkor nem minden brazilban lobog fennen a polgári öntudat. Sao Paulo államban július 15-e, a kampány meghirdetése óta 3000 tűzfegyvert szolgáltattak be, Rióban 1100-at, többnyire régi, elavult darabokat, amelyek közül jó néhány a II. világháború idejéből való.

A brazil hatóság mintegy 80 ezer fegyvert óhajt begyűjteni december 23-áig, amikor az új fegyvertartási rendelet hatályba lép majd. Az új jogszabály megtiltja a közterületeken a fegyverviselést, és a fegyverviselési engedély korhatárát 18 évesről 25 éves korra tolja ki. A fegyvertartási engedéllyel rendelkezőket pedig nyilvántartásba veszi majd az igazságügyi minisztérium.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?