Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Idegesek a biciklis futárok a Szabadság hídi gyaloglástól

2007.08.23. 12:20
Tettlegességig fajult a lezárt hidat vigyázó biztonsági õrök és a biciklis futárok rendszeres vitája. A futárok a tiltás ellenére sem akarják gyalog áttolni a kerékpárt, az õrök pedig rendszeresen szóvá teszik, hogy a munkálatok idejére készült szûk gyalogos átkelõben balesetveszélyes a bringázás. A már megszokottá vált kölcsönös szidalmazás mellett csütörtökön új elemként gázsprayhasználat jelent meg.

A Szabadság hidat kedden zárták le teljesen a gépjármű forgalom elől a felújítási munkálatok miatt, azóta csak a gyalogosok kelhetnek át egy szűk átjárón a pesti és a budai oldal között. Az építkezést biztosító cég egy A4-es nyomtatott papíron megtiltotta a bicikliseknek a járda használatát - de szabványos közlekedési tábla nem utal a tilalomra.

Az Index információi szerint emiatt pattant ki csütörtökön összetűzés az egyik futárszolgálat alkalmazottja és az őrök között. A kis áteresztõ képességű, keskeny átjáróban ugyanis a biztonságiak rendszeresen leszállítják az időközben ismét nyeregbe pattanó kerékpárosokat.

Az Árgus Security budapesti igazgatójának tájékoztatása szerint sorozatosan előfordul, hogy a kerékpárosok, főként a futárok nem tartják be az előírásokat - amiket a cég önhatalmúlag hirdetett ki. Ezzel szerinte balesetveszélyes helyzeteket idéznek elő, leginkább a babakocsival közlekedő gyalogosokat veszélyeztethetik.

Kiss Sándor elmondta, hogy csütörtökön is egy olyan futárral alakult ki konfliktus, aki a bejárat után ismét kerekezni kezdett. A felszólításra pedig "a biciklit fegyverként maga előtt tartva" neki támadt az őrnek, aki ekkor használta a gázsprayjét. A megtámadott futár, P. András elmondásában már más színezetet kap a történet.

"Hogy támadhattam volna rá a biciklimmel, ha éppen az volt a probléma, hogy azon ülök" - mondta, és valóban nehéz elképzelni, hogy meg tudta emelni a biciklit, amin ült. Szerinte az eset azzal kezdődött, hogy a semmiből előpattanó biztonsági őr bedugta gumibotját a küllők közé, amitől ő majdnem fejre esett. "Szó szót követett, de nem szabadultak el az indulatok" - mesélte P. Aztán a biztonsági őr hirtelen előkapta gázsprayét és "tíz centiről arcbafújt", mondja.

Az összetûzés hírére további nyolc futár érkezett a helyszínre, a megtámadott futár URH-n riasztotta társait. A cég a veszekedésrõl értesítette a rendőrséget, de a futárok nem várták meg a helyszínen kiérkezésüket. P. amúgy sem akar rendőrségi ügyet, csak azt kifogásolja, hogy egy biztonsági őr milyen alapon léphet fel vele szemben tetlegesen egy vélt közlekedési szabálysértés miatt. "A rendőr sem lő utánam, ha véletlenül áthajtok a piroson" - mondta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!