Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Búvárattrakció lesz a vasárnap elsüllyesztett hadihajóból

2005.08.04. 13:50
Több mint ezer szemtanúja volt az ausztrál haditengerészet egyik kiöregedett csatahajóját elsüllyesztő tengeri robbantásnak. A HMAS Brisbane-t július 31-én irányított robbantásokkal vonták ki végleg a hadrendből, a tenger élővilága ezután hamar birtokba veszi a roncsot, ami így turisztikailag vonzó búvárlátványosság lesz a tervek szerint.

Elsüllyesztették az ausztrál haditengerészet amerikai építésű rombolóját, a HMAS Brisbane-t július 31-én. A hajót irányított robbantásokkal küldték hullámsírba a Csendes-óceán queenslandi partjainál, a Sunshine beach közelében, derül ki az Associated Press jelentéséből. Az idáig a Brisbane-folyón horgonyzó hadihajó még pénteken indult utolsó útjára és szombat délután érkezett meg a robbantási helyre.


Klikk a képre!

A hatóságokon kívül több mint ezer magánhajó tolongott az akció színhelyén - a biztonságos nyolcszáz méteres körön kívül -, hogy a fedélzeten lévők szemtanúi lehessenek a nem mindennapi látványosságnak, a 2001-ben nyugdíjazott Brisbane utolsó útjának. A partról ugyancsak többszázan figyelték az alig pár percig tartó eseményeket.

Acélmacska

A 38 robbanótöltetet maga a queenslandi elnök hozta működésbe egy a biztonsági zónán belül lévő hajóról. A 133 méter hosszú, negyvenéves csatahajó 35 méteres mélységbe süllyedt, és a tervek szerint nem csupán mesterséges zátony, hanem búvárturisztikai látványosság is lesz.

A 332 fős legénységgel hajózó Brisbane-t "Acélmacska" becenéven ismerték tengerész körökben, a rombolót a michigani Defoe hajóépítő vállalat Bay City dokkjában építették. Geoffrey Loosli nyugalmazott admirális, a Brisbane korábbi parancsnoka szerint méltó véget ért a hajó pályafutása.