Ferenc
10 °C
29 °C

Búvárattrakció lesz a vasárnap elsüllyesztett hadihajóból

2005.08.04. 13:50
Több mint ezer szemtanúja volt az ausztrál haditengerészet egyik kiöregedett csatahajóját elsüllyesztő tengeri robbantásnak. A HMAS Brisbane-t július 31-én irányított robbantásokkal vonták ki végleg a hadrendből, a tenger élővilága ezután hamar birtokba veszi a roncsot, ami így turisztikailag vonzó búvárlátványosság lesz a tervek szerint.

Elsüllyesztették az ausztrál haditengerészet amerikai építésű rombolóját, a HMAS Brisbane-t július 31-én. A hajót irányított robbantásokkal küldték hullámsírba a Csendes-óceán queenslandi partjainál, a Sunshine beach közelében, derül ki az Associated Press jelentéséből. Az idáig a Brisbane-folyón horgonyzó hadihajó még pénteken indult utolsó útjára és szombat délután érkezett meg a robbantási helyre.


Klikk a képre!

A hatóságokon kívül több mint ezer magánhajó tolongott az akció színhelyén - a biztonságos nyolcszáz méteres körön kívül -, hogy a fedélzeten lévők szemtanúi lehessenek a nem mindennapi látványosságnak, a 2001-ben nyugdíjazott Brisbane utolsó útjának. A partról ugyancsak többszázan figyelték az alig pár percig tartó eseményeket.

Acélmacska

A 38 robbanótöltetet maga a queenslandi elnök hozta működésbe egy a biztonsági zónán belül lévő hajóról. A 133 méter hosszú, negyvenéves csatahajó 35 méteres mélységbe süllyedt, és a tervek szerint nem csupán mesterséges zátony, hanem búvárturisztikai látványosság is lesz.

A 332 fős legénységgel hajózó Brisbane-t "Acélmacska" becenéven ismerték tengerész körökben, a rombolót a michigani Defoe hajóépítő vállalat Bay City dokkjában építették. Geoffrey Loosli nyugalmazott admirális, a Brisbane korábbi parancsnoka szerint méltó véget ért a hajó pályafutása.