Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Mit nem csinált Károly herceg?

2003.11.07. 14:27
Példátlan nyilatkozatban cáfolta a brit trónörökös hivatala csütörtök éjjel egy olyan, állítólag botránnyal fenyegető incidens megtörténtét, amelynek mibenlétét bírósági határozat alapján nem lehet nyilvánosságra hozni.
Az ügy középpontjában Károly walesi herceg, a brit trón várományosa, valamint a Mail on Sunday vasárnapi tömeglap áll. Ez utóbbi egy olyan incidensről akart cikket megjelentetni, amelynek állítólag Károly - a hat éve elhunyt Diana hercegnő egykori férje - volt a fő részese.

Alkoholista informátor

A lapot azonban - Károly herceg egyik volt, a vélelmezett incidensben állítólag szintén érintett munkatársának keresetére - nemrég a londoni felsőbíróság eltiltotta az értesülés közzétételétől. A tiltás alapján egyetlen más sajtószerv sem számolhat be a nem hivatalos csatornákon egy ideje terjedő értesülés tartalmáról.

A Clarence House - a trónörökös rezidenciája - csütörtökön este váratlanul sajtóközleményt adott ki, amely szerint a meg nem jelentett cikk tartalma teljességgel alaptalan, az abban foglaltak az udvar egy olyan volt alkalmazottjától erednek, aki alkoholizmusban, ezzel összefüggő betegségekben, valamint - falkland-szigeteki katonai szolgálatából eredően - poszt-traumás viselkedési rendellenességekben szenved.

A Clarence House közleménye szerint az illető, aki saját állítása alapján tanúja volt a titkos mibenlétű, Károly herceget érintő, néhány évvel ezelőtti állítólagos incidensnek, a múltban is előállt már olyan vádakkal, amelyekről később rendőrségi vizsgálat állapította meg, hogy alaptalanok. A nyilatkozat szerint mindezt az a bulvárlap is tudja, amelyik a cikket közölni akarta.

Káosz a királyi házban

Sir Michael Peat, Károly herceg magántitkára külön is cáfolta a walesi herceggel kapcsolatos értesüléseket. Sir Michael szintén nem tért ki ezek mibenlétére. Nem derült ki pontosan, hogy a trónörökös hivatalát mi késztette a szokatlan időpontban kiadott közleményre.

A zavaros történet azonban nem az első, amely az utóbbi hetekben megrázta a királyi házat. A múlt hét elején jelent meg egy könyv Diana hercegnő volt személyi inasának tollából. A könyv legnagyobb vihart kavart része szerint a walesi hercegnő nem sokkal halála előtt azt írta az inasnak, hogy merénylettől tart.

Diana a valódinak bizonyult levélben még azt is megírta, hogy az életére törők valószínűleg autóbalesetnek fogják álcázni a merényletet. Ez újabb tápot adott a hercegnő halála után felröppent, azóta is terjedő összeesküvés-elméleteknek.