Ödön
1 °C
11 °C

Dzsesszika és Dzsínó az utónév-toplistán

2002.10.24. 11:04
Az ezredfordulón megszülettek az első Dzsínók, Dilenek, Vanesszák és Dorotik. Az engedélyt az MTA Nyelvtudományi Bizottsága adhatja meg, döntésük precedens-értékű, vagyis, ha az országban él már egy Zoé, akkor semmi akadálya a tömeges elterjedésnek.
Ha Magyarországon nyilvántartanának portugál, spanyol vagy angol kisebbséget, akkor az anyakönyvezetők lényegesen könnyebb helyzetben lennének. A tizenhárom hivatalosan elismert nemzetiség keresztneveit ugyanis az anyaországban érvényes szabályok szerint is lehet anyakönyvezni.

Dzsínóra és Dilenre rábólintottak

A szülők egyre inkább szeretik az olyan idegen hangzású neveket, mint a Kevin, a Krisztofer, a Brendon vagy a Robin - írja a Népszabadság. Mind több lány viseli a Vanessza, a Dzsenifer, a Dzsesszika vagy a Szamanta neveket is, így, magyar helyesírással. Az MTA Nyelvtudományi Intézetének szakértői bizottsága nem engedélyezte Elisabethet, Elizabetként írva viszont semmi kifogást nem talált. Hasonló volt a helyzet két fiúnévvel: Ginót és Dylant elutasították, a Dzsínóra és Dilenre viszont rábólintottak a nyelvészek. Szappanopera-hősök és énekesek közül él nálunk Britni, Vanessza, Szabrína, Tifani és Doroti.

Fiúnak csak fiúnevet

Magyarországon a gyermekeknek a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított Magyar utónévkönyvből választhatnak keresztnevet a szülők. Ebben jelenleg több mint 2600 név szerepel. A törvény értelmében fiúknak csak fiúnevet, lánynak csak lánynevet lehet választani. Ezt nem árt külön hangsúlyozni, mert nincs így minden országban. Ha egy név nem szerepel a hivatalos utónévkönyvben, akkor az MTA Nyelvtudományi Bizottsága adhatja meg az engedélyt. Egy ilyen döntés precedens-értékű, vagyis, ha az országban él már egy Zoé, akkor semmi akadálya a tömeges elterjedésnek. A Népszabadság információi szerint évente mintegy kétszáz esetben fordulnak a bizottsághoz a szülők új keresztnév iránti kérelemmel.

Arról nincs információ, hogy a 2000-ben született kis Britni később megváltoztathatja-e vezetéknevét Szpírszre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?