István, Vajk
17 °C
34 °C

Dzsesszika és Dzsínó az utónév-toplistán

2002.10.24. 11:04
Az ezredfordulón megszülettek az első Dzsínók, Dilenek, Vanesszák és Dorotik. Az engedélyt az MTA Nyelvtudományi Bizottsága adhatja meg, döntésük precedens-értékű, vagyis, ha az országban él már egy Zoé, akkor semmi akadálya a tömeges elterjedésnek.
Ha Magyarországon nyilvántartanának portugál, spanyol vagy angol kisebbséget, akkor az anyakönyvezetők lényegesen könnyebb helyzetben lennének. A tizenhárom hivatalosan elismert nemzetiség keresztneveit ugyanis az anyaországban érvényes szabályok szerint is lehet anyakönyvezni.

Dzsínóra és Dilenre rábólintottak

A szülők egyre inkább szeretik az olyan idegen hangzású neveket, mint a Kevin, a Krisztofer, a Brendon vagy a Robin - írja a Népszabadság. Mind több lány viseli a Vanessza, a Dzsenifer, a Dzsesszika vagy a Szamanta neveket is, így, magyar helyesírással. Az MTA Nyelvtudományi Intézetének szakértői bizottsága nem engedélyezte Elisabethet, Elizabetként írva viszont semmi kifogást nem talált. Hasonló volt a helyzet két fiúnévvel: Ginót és Dylant elutasították, a Dzsínóra és Dilenre viszont rábólintottak a nyelvészek. Szappanopera-hősök és énekesek közül él nálunk Britni, Vanessza, Szabrína, Tifani és Doroti.

Fiúnak csak fiúnevet

Magyarországon a gyermekeknek a Magyar Tudományos Akadémia által összeállított Magyar utónévkönyvből választhatnak keresztnevet a szülők. Ebben jelenleg több mint 2600 név szerepel. A törvény értelmében fiúknak csak fiúnevet, lánynak csak lánynevet lehet választani. Ezt nem árt külön hangsúlyozni, mert nincs így minden országban. Ha egy név nem szerepel a hivatalos utónévkönyvben, akkor az MTA Nyelvtudományi Bizottsága adhatja meg az engedélyt. Egy ilyen döntés precedens-értékű, vagyis, ha az országban él már egy Zoé, akkor semmi akadálya a tömeges elterjedésnek. A Népszabadság információi szerint évente mintegy kétszáz esetben fordulnak a bizottsághoz a szülők új keresztnév iránti kérelemmel.

Arról nincs információ, hogy a 2000-ben született kis Britni később megváltoztathatja-e vezetéknevét Szpírszre.