Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A gondnokot vádolják a diáklányok meggyilkolásával

2002.08.21. 17:23
Vádat emeltek az augusztus elején eltűnt angol diáklányok feltételezett gyilkosa és segítője ellen a brit hatóságok. Az eddigi adatok szerint az iskolai gondnok ölte meg a diáklányokat, barátnője pedig akadályozta a hatóságok munkáját, ellene e miatt emeltek vádat. A gondnokot egyelőre egy pszichiátriai intézetbe szállították, ahol elmeállapotát viszgálják.
A brit hatóságok vádat emeltek Ian Huntley iskolai gondnok ellen Holly Wells és Jessica Chapman, az angliai Sohamban eltűnt két tízéves diáklány meggyilkolása miatt. Az ügyészség egyben elrendelte a cambridshere-i rendőrség által múlt szombaton őrizetbe vett férfi elkülönítését, szerintük ugyanis fennáll a gyanú, hogy mentális rendellenességben szenved.

A gyilkos barátnője akadályozta a nyomozást

A diáklányok meggyilkolása gyanújával szintén múlt szombaton letartóztatott Maxine Carr, a gondnok 25 éves barátnője ellen az igazságszolgáltatás akadályoztatásának kísérlete miatt emelt vádat szerdán a petersborough-i bíróság.

A gyanúsított hallgat

Ian Huntleyt kedden szállították át a szigorúan őrzött Rampton pszichiátriai intézetbe. A letartóztatása után egyre furcsábban viselkedő férfi egyetlen kérdésére sem volt képes válaszolni, és a rendőrök benyomása szerint egyáltalán nem értette meg, mi folyik körülötte.

A gondnok magatartását azért is furcsállják, mert múlt pénteki, még tanúként készséggel együttműködött a rendőrökkel. A vádlottat most több hetes megfigyelés alá helyezik a ramptoni intézetben Csak ezután döntenek arrólk, bíróság elé állítják-e a gyilkosságok miatt.

Jessica Chapman és Holly Wells augusztus 4-én este tűnt el az angliai Sohamban. A városközpontban sétáló kislányokat szemtanúk, köztük Huntley elmondása szerint a sohami iskolaközpontnál - amelynek a 28 éves férfi tavaly óta a gondnoka volt - látták utoljára. Két hétig tartó megfeszített nyomozás után múlt szombaton vették őrizetbe az iskolaközpont gondnokát és barátnőjét. Aznap délután a Soham közeli lakenheath-i katonai támaszpont melletti erdőben járókelők két holttestre bukkantak.

Igen rossz állapotuk miatt a törvényszéki szakértők még nem tudták azonosítani az emberi maradványokat, ám a rendőrség bizonyosra veszi, hogy Holly és Jessica holttestét találták meg.

Erkölcsi bizonyítvány tette lehetővé a fiatal pár alkalmazását

A közvélemény és a kisváros, Soham lakossága megrendülten és értetlenül áll a kislányok meggyilkolása előtt. Huntley és Carr december óta dolgozott a városi általános és középiskolát magában foglaló iskolaközpontban, alkalmazásukat, mint minden gyermekekkel kapcsolatos foglalkozás esetében, rendőrségi erkölcsi bizonyítvány tette lehetővé. Soham lakói gyorsan befogadták a fiatal párt, a kisegítő tanárként dolgozó Carr népszerű volt a diákok körében.

Huntley magánélete korábban zaklatott volt

A brit sajtó szerint Huntley magánélete a múltban meglehetősen zaklatott volt. A középiskola elvégzése után a férfi tucatnyi állásban dolgozott. Hét évvel ezelőtti házassága alig két hónap alatt zátonyra futott, ami után állítólag idegösszeomlással kezelték. Huntley és Carr három éve ismerkedtek meg, amikor együtt dolgoztak egy biztosítótársaságnál.

A gondnok barátai szerint a férfi mindig is egyfajta álomvilágban élt. Hol azt állította, hogy elbocsátották a légierőtől állítólagos asztmája miatt, hol azt mondta magáról, hogy profi testépítő edzőnek készül, s volt, amikor azzal dicsekedett, hogy nagy pénzt nyert a lottón. Az óvónői képzettségű Carr tanár szeretett volna lenni, de a sohami általános iskola az év végén nem hosszabbította meg kisegítői állását sem. A meggyilkolt Holly Wells akkor saját készítésű képeslapon búcsúzott el tőle.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!