Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kihozták az utolsó magyar barlangászokat is

2006.02.23. 10:14
Nincs már magyar a gortáni barlangban, csütörtökön a rosszabbodó időjárásra tekintettel az olasz hegyimentők a barlangban kutató utolsó, négy fős csoportot is helikopterekkel lehozták a hegyről. Az eredetileg tíz fős csoport három tagját hétfőn sodorta el lavina, ketten életüket vesztették.

Kihozták az olasz hegyi mentők a Júliai-Alpok barlangjában dolgozó utolsó négy magyar barlangászt csütörtök reggel. A Gubacs - Guanó Barlangjáró Csoport tíz barlangásza a Júliai-Alpokban, a Gortán barlangrendszerben kutatott, ám a csapat három, munkáját hétfőn befejező tagját lavina sodorta el keddre virradó éjszaka. A három szerencsétlenül járt barlangász közül ketten - egy 33 éves férfi és egy 30 éves nő - életét vesztette, életben maradt társuk három méternyi hó alól ásta ki magát.

Óvintézkedés

Mivel a csoport többi tagja még a barlangban maradt, így nem is értesült a tragédiáról. A baleset utáni napon a terveknek megfelelően újabb három magyar barlangász jött a felszínre, őket már a barlang bejáratánál várták a hegyimentők. A csoport utolsó négy tagja az eredeti tervek szerint péntekig maradt volna.

"A négy fős csoportot nem kimentették, az olasz hegyimentők azért mentek le értük, mert megint rosszabbododott az időjárás, így pénteken a hétfői, tragédiával végződőhöz hasonló körülmények várták volna őket" - mondta el az Indexnek Németh Tamás, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat technikai vezetője. "Megelőző intézkedés volt, a most helikopterrel lehozottak mind makkegészségesek" - tette hozzá.

Gyász

Hétfőn szokatlanul rossz időjárási körülmények okozták a tragédiát. A három magyar barlangász öt óra alatt tudott megtenni egy normális körülmények között egyórányi útszakaszt, amikor szokatlan helyen, 1600 méteres magasságban, már az erdősávban beterítette őket egy lavina. Ez alól még kiszabadultak, de egy második, nagyobb lavina alól már csak egyikük tudta kiásni magát. Kedden három társuk jött a tervek szerint a felszínre, őket már a barlang bejáratánál olasz hegyimentők várták.

"Fél órával ezelőtt, két fordulóval helikopterrel hozták le a hegyi mentők azt a négy magyar barlangászt, aki még bent volt. Jól vannak, de mivel csak most értesültek társaik tragédiájáról, nem boldogok. Nincs már a barlangban magyar barlangász. A helyszínen már csak azok az olasz hegyi mentők, meg barlangászok vannak, akik megkeresték és segítették őket. Most várják, hogy az időjárás jobb legyen, és akkor a helikopter őket is lehozza, de a magyarok már itt vannak, lent a faluban" - mondta el telefonon Varga György, az MTI helyszínen tartózkodó fotóriportere.

Az időjárási kockázatok miatt Friuli-Venezia-Giulia tartomány hegyi- és barlangi mentőszolgálata kedden úgy döntött, hogy felgyorsítja a kutatást az eredetileg tízfős magyar barlangkutató csapat még mélyben lévő tagjai után. A mentéshez szerda reggel négy szakembert vittek légi úton a canini barlangrendszer bejáratához.