Auguszta
-3 °C
2 °C

A franciák berágtak a burmai kormányra

2008.05.17. 09:49
Két héttel a brumai ciklon után már nem beszélhetünk természeti katasztrófáról, hanem a brumai kormány hanyagságából fakadó, ember csinálta humanitárius válságról, vélik a nyugati országok. Burma továbbra is tiltakozik a külföldi segítség ellen, pedig már a junta is 78 ezer halottról és 56 ezer eltüntről beszél.

Emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolta Burmát Franciaország ENSZ-nagykövete pénteken, jelentette a BBC. Jean-Maurice Ripert az ENSZ közgyűlésének ülésén bírálta a katonai diktatúrát, miután Burma nagykövete azzal vádolta Franciaországot, hogy hadihajót küldött a térségbe.

Valóban, Franciaország tényleg hadihajót küldött a Bengáli-öbölbe, a hajó Ripert elmondása szerint 1500 tonna élelmiszert és gyógyszert szállít a rászorulóknak. A burmai katonai junta eddig csak az országnak szánt segélyek kis részét, a szükségletek alig húsz százalékát engedte be az országba.

A ciklonnak a burmai állami tévé jelentése szerint 78 ezer halálos áldozata volt, 56 ezren eltüntek. Az ENSZ és a segélyszervezetek becslése szerint a halálos áldozatok száma valójában egymillió körüli lehet, a nem kielégítő segélyezés miatti élelmiszer- és vízhiány pedig további százezrek életébe kerülhet.

Gordon Brown brit miniszterelnök szerint a burmai katasztrófa immár nem tekinthető természetinek, sokkal inkább ember csináltának. A brit kormány korábban nem zárta ki, hogy akár katonai akcióval juttassák el a segélyeket Burmába, igaz, a kormányfő később ezt gondolatkísérletnek minősítette.

Ugyanakkor a franciák mellett a britek és az amerikaiak is hadihajókat küldtek már a térségbe.

A ciklon sújtotta területeken nem csak a segélyek elmaradása nehezíti a túlélők dolgát. Az elmúlt héten, bár újabb ciklon végül nem csapott le, folyamatosan szakadt az eső, fokozva az áradásokat. A víz szennyezettsége már kolerajárvánnyal fenyeget.