Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Újabb ciklon fenyegeti Burmát

2008.05.14. 12:04
Huszonnégy órán belül kiderül, hogy lesújt-e egy újabb ciklon Burmára. Ha igen, az hihetetlen pusztítást végezhet a kétmillió hajléktalanná lett burmai körében. Az országot irányító katonai rezsim ennek ellenére sem engedi be a külföldi segélyszállítmányokat, önmagában ez százezrek életét fenyegeti.

Miközben a világ még mindig azért küzd, hogy a burmai katonai rezsim ellenkezése ellenére segélyeket juttason el a tizenkét nappal ezelőtti ciklon áldozataihoz, újabb ciklon van kialakulóban az ország partjainál, írja a Guardian. A meteorológiai szakszolgálatok esélye szerint jó esély van rá, hogy a Bengáli-öbölben mért alacsony légnyomású zóna "jelentős" ciklonná alakulhat a következő 24 órában. Ha ez bekövetkezik, a vihar hatalmas pusztítást okozhat, hiszen a Nargisz-ciklon után közel kétmillióan maradtak fedél nélkül.

Egyelőre még nem lehet megjósolni, hogy a ciklon Burma melyik részén csaphat le. Mindenesetre a Nagrisz által leginkább sújtott Irrawadi-deltában már most esőzések okoznak újabb áradásokat.

Amennyiben újabb ciklon alakul ki, már nem csak a burmai katonai rezsim fogja akadályozni az áldozatok megsegítését. Jelenleg azonban még mindig a diktatúra okozza a legnagyobb nehézségeket, az ENSZ szakértői szerint a rezsim ellenállása miatt a szükséges segélyek alig húsz százalékát tudják naponta a térségbe juttatni.

Ez pedig tovább növelheti az áldozatok számát. Egyes becslések szerint a halottak száma már így is egymillió körül lehet. Ha nem sikerül kellő mennyiségű élelmet és vizet a térségbe juttatni, további százezrek halhatnak éhen-szomjan, vagy betegedhetnek meg kolerában.