Viola
-5 °C
-2 °C

Megunták az éhezést, főnöküktől lopott autóval szöktek haza

2007.10.29. 09:22
Havi 1200 eurós jövedelem ígéretével csábított napszámosokat Spanyolországba egy pécsi vállalkozó. Többen jelentkeztek, akik aztán már csak Spanyolországban szembesülhettek a valósággal. A költségek levonása után bérük még az ételre sem volt elég.

Munkaadójuk autóját "kölcsönvéve" szökött haza Magyarországra egy csapat baranyai napszámos Spanyolországból, írja riportjában a Népszabadság. A férfiakat egy pécsi vállalkozó - az egyik pórul járt szerint "valamilyen János" - toborozta, azzal az ígérettel, hogy napszámosként, narancsszüreteléssel akár havi 1200 eurót is kereshetnek.

Vonzó ajánlat volt, Baranyában ugyanis napszámmal háromezer forintot lehet keresni. Hamar kiderültek azonban a visszásságok. Az első meglepetés akkor érte a napszáosokat, amikor az útjukat szervező vállalkozó fejenként 48 000 forintot kért tőlük útiköltségre. A Valenciához közeli Gandiában pedig a Magyarországon még ingyenesnek ígért szállásért kértek el napi öt eurót, ahogy öt eurót kellett fizetni naponta azért is, hogy autóval munkába szállítsák a napszámosokat.

A napi tíz eurós kiadás mellett a legjobb esetben is csak 30 eurót kereshettek egy napi munkával, így hamar kiderült, hogy a pénz még ételre sem elég. A Népszabadságnak nyilatkozó egyik napszámos, Kovács Attila szerint társai közül többen kukázásra kényszerültek.

Ekkor döntöttek úgy, hogy kölcsönveszik az autót, ami naponta munkába szállította őket. A rokonoktól kölcsönkért pénzen benzint vettek és kifizették az autópályadíjakat, és hazajöttek.

Itthon rögtön a rendőrséghez fordultak, ahol egyrészt leadták a kölcsönvett járművet és vállalták tettükért a felelősségre vonást. Egyben feljelentést tettek az őket beszervező pécsi vállalkozó ellen is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!