Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Hét és fél milliárdos kárt okoztak külföldieknek az álbrókerek

2003.11.09. 14:11
A nyomozás eddigi adatai szerint 7,6 milliárd forintos kárt okozott külföldieknek az a három férfi, akiket részvénycsalás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a rendőrség. A gyanúsítottak külföldieknek vásároltak külföldi részvényeket - tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója közleményben. Az okozott kárból eddig százötven millió forint megtérülésére van remény.
A nyomozás eddigi adatai szerint 7,6 milliárd forintos kárt okozott az a három férfi, akiket részvénycsalás gyanújával előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság - közölte a rendőrség. A gyanúsítottak részvénykereskedelemmel foglalkozó cégek nevében külföldieknek vásároltak külföldi részvényeket.

Garamvölgyi László közleménye szerint a bíróság által szombaton előzetes letartóztatásba helyezett férfiak mellett egy román állampolgárt is kihallgattak, aki szabadlábon védekezhet. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI) csütörtökön összehangolt akció keretében hat különböző fővárosi helyszínen tartott házkutatást, illetve vett őrizetbe egy magyar és két amerikai állampolgárt.

Nyomozás augusztus óta

A kommunikációs igazgató közölte, hogy az SZBEI már augusztusban elrendelte a nyomozást csalás bűntette, illetve jogosulatlan befektetési szolgáltatási tevékenység bűntette miatt.

Alapos a gyanú, hogy a három férfi 2001-től Magyarországról különböző létező cégek nevében álbrókerként kerestek meg angliai, írországi és amerikai - valamint más angol nyelvterületen élő - állampolgárokat befektetési ajánlatokkal, New York-i tőzsdei részvények eladásával.

Zár alatt százötven millió a hét és fél milliárdból

"A kicsalt összegeket magyarországi pénzintézetekbe utaltatták - a létező cégek nevére, de az általuk megadott bankszámlákra - majd az összegeket a gyanúsítottak felvették, azzal sajátjukként rendelkeztek" - írta Garamvölgyi.

Esetenként 1000 dollártól 150-200 ezer dollárig történtek átutalások. A rendőrségnek eddig mintegy 150 millió forint értékben sikerült biztosítási intézkedéseket foganatosítani. Garamvölgyi László megjegyezte: a bíróság intézkedése alapján ehhez az összeghez már nem nyúlhatnak hozzá, a banki számláról nem emelhető le a pénz. Az intézkedést az esetleges jövőbeni kártérítési igények érdekében is meg kellett tenni.

Az RTL Klub híradójának szombati adásában elhangzott információ szerint az üggyel kapcsolatban pénteken házkutatást tartottak a Folyóvölgy Kft-nél. Garamvölgyi László közlése szerint a nyomozás további részleteiről hétfőn tart sajtótájékoztatót az ORFK.