Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Álbrókerek síbolták el a 7,6 milliárdot

2003.11.10. 14:01
A Cambridge Global budapesti alkalmazottjai külföldi befektetőket kerestek fel telefonon, álnéven mutatkoztak be és egy létező és egy fiktív cég részvényeit kínálták eladásra. Az ügyben egy magyar és két amerikai állampolgárt vettek eddig őrizetbe.
Molnár Csaba
Az ORFK hétfőn sajtótájékoztatón számolt be az újabb brókerügy részleteiről. Molnár Csaba alezredes, a pénzmosás elleni alosztály vezetője elmondta, augusztus közepén indult a nyomozás, csalás és jogosulatlan befektetés alapos gyanúja miatt a Cambridge Global befektetési cég ellen. Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága múlt hét csütörtökön összehangolt akció keretében hat különböző fővárosi helyszínen tartott házkutatást, és őrizetbe vettek egy magyar és két amerikai állampolgárt.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete másfél évvel ezelőtt már megtette az üggyel kapcsolatos első bejelentését a Rendőrségen, engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység és pénzmosás gyanúja miatt. A felügyelet vizsgálati eszközeivel nem volt bizonyítható a gyanú, ezért a rendőrséggel együttműködve sikerült feltérképezni a bűnszövetkezetet. A felügyelet egy hónappal ezelőtt, honlapján megjelentetett közleményében is felhívta a befektetők figyelmét a részvénycsalási ügy veszélyeire, melyről több gazdasági lap is beszámolt.

A nyomozás adatai szerint 7,6 milliárd forintos kárt okozott külföldieknek a három előzetes letartóztatásba helyezett férfi, akik részvény-kereskedelemmel foglalkozó cégeik nevében külföldieknek vásároltak külföldi részvényeket. A gyanúsítottak Cambridge Global néven több külföldi országban is létrehoztak hasonló cégeket, valamint honlapot is működtettek (a site-ot 2001. július 11-én jegyezték be Bécsben).

Álbrókerek

Az alapos gyanú szerint az általuk irányított irodákból alkalmazottaik 2001-től különböző létező cégek nevében álbrókerként kerestek meg külföldi állampolgárokat befektetési ajánlatokkal, New York-i tőzsdén bevezetésre kerülő, ezért nagy haszonnal kecsegtető részvények eladásával.

Ajánlatukban egy létező (Slender Life - floridai székhelyű amerikai fitness társaság) és egy fiktív cég részvényei szerepeltek. A Cambridge Global tulajdonképpen Budapesten működött, itt működött négy irodájuk, és mintegy kétszáz bejelentett, fizetett alkalmazottjuk volt, akik angliai, írországi és amerikai - valamint más angol nyelvterületen élő - állampolgárokat kerestek meg telefonon befektetési ajánlatokkal.

Fantomirodák

A külföldön hasonló néven bejegyzett cégek bérelt irodáiban munka nem folyt, az ottani telefonvonalak Magyarországra voltak irányítva. A budapesti irodákban ülő alkalmazottak álnéven mutatkoztak be a kiszemelt befektetőknek, és félrevezető tájékoztatást adtak a tekintetben is, hogy honnan telefonálnak.

A meggyőzött befektetők a kicsalt összegeket - ezertől kétszázezer dollárig - magyarországi pénzintézetekbe utaltatták (a külföldön is létező cégek nevére, de az általuk megadott bankszámlákra) majd az összegeket a gyanúsítottak felvették, és egyrészt abból finanszírozták a budapesti irodák működését, másrészt saját céljaikra használták fel. Az ügyes félrevezető manőverek miatt a pórul járt befektetők nem is sejthették, hogy Magyarországon köt ki pénzük. A most lefolytatott eljárásban a Cambridge Global számláit zárolták, így eddig mintegy 150 millió forint van meg a 7,6 milliárdból, a bíróság intézkedése alapján ehhez az összeghez már nem nyúlhatnak hozzá.

Rugalmas csalók

ORFK sajtótájékoztató
Újságírói kérdésre válaszolva Molnár Csaba elmondta, a gyanúsítottak már korábban is követtek el hasonló bűncselekményeket, korábban Livingstone Global néven működtek, amikor azonban a tőzsdefelügyelet közel jutott a leleplezéséhez, átmentették a céget a Cambridge Global-ba.

Tevékenységük kiforrottságát jellemzi, hogy ügyfeleikkel maximálisan együttműködtek, kezelték a reklamációkat, azonnal visszafizették a "befektetett" pénzt, ha bármi panasz merült fel. A sértettek pontos száma még nem ismeretes, jelenleg egy brit feljelentő van az ügyben. A telefonos üzletkötő alkalmazottakat egyelőre tanúként hallgatja ki a rendőrség, felelősségüket vizsgálják.

Átmeneti nehézségek

A Cambridge Global honlapja még mindig elérhető, jelenleg a következő szöveg fogadja a látogatót: "Telefonrendszerünk fejlesztése miatt néhány ügyfelünk átmeneti nehézségeket tapasztalhat bizonyos országokban".