Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Több mint kétszáz túszt tartanak fogva fellázadt rabok

2005.12.27. 09:57
Egyik vezetőjük visszaszállítását követelik azok a brazíliai rabok, akik vasárnap fellázadtak. Tíz elítéltet megöltek és 207 látogatót túszul ejtettek. A lázadásban mintegy 1200 rab vesz részt, a börtönt 150 felfegyverzett rendőr veszi körül a biztonsági vezető reményei szerint tárgyalásokkal sikerül megoldani a helyzetet, egyelőre nem készülnek a börtön megtámadására.

Késekkel felfegyverzett, fellázadt rabok több mint kétszáz túszt tartanak fogva az északnyugat-brazíliai Rondónia állam egyik börtönében. A lázadás még vasárnap délután, látogatási időben kezdődött az amazonasi szövetségi állam székhelyén, Porto Velhóban, az Urso Branco börtönben. A túszul ejtett 207 ember - 190 nő és 17 férfi - valamennyien a rabok hozzátartozói - közölte Renato Eduardo de Souza, az állam közbiztonsági hivatalának vezetője.

De Souza tájékoztatása szerint a rabok újságíróknak és jogászoknak elmondták, hogy legkevesebb tíz rabot megöltek a lázadás alatt, de még nem látták a holttesteket.

Vezetőjüket követelik

A foglyok akkor hajlandóak elengedni túszaikat, ha egyik vezetőjük, Edinildo Paula de Souza, akit egy hónappal korábban egy másik börtönbe szállítottak át, visszatérhet. Edinildo Paula de Souza volt a vezetője a tavaly lezajlott ötnapos, véres lázadásnak, amiben négy elítéltet fejeztek le társaik, írja a BBC. Akkor összesen tizennégy rab vesztette életét, a foglyok öt napon át tartottak fogva 170 túszt, többségükben nőket.

A közbiztonsági hivatal vezetője szerint Edinildo visszatérhet, miután elengedték a túszokat és fegyverek és kábítószerek után átkutatták a börtönt, a rabok viszont előbb vezetőjük visszatérést követelik. A biztonsági vezető reményei szerint tárgyalásokkal sikerül megoldani a helyzetet, egyelőre nem készülnek a börtön megtámadására.

Zajlanak a tárgyalások

Az amazonasi dzsungelben lévő börtön egyike a legzsúfoltabb brazil büntetésvégrehajtási intézeteknek, az eredetileg 350 főre méretezett börtönben jelenleg ezerkétszáz elítélt raboskodik, a hatóságok úgy tudják, hogy szinte mindegyik elítélt részt vesz a lázadásban. A börtönt százötven felfegyverzett rendőr veszi körül, leállították a villany-, a vízszolgáltatást és az élelmiszerellátást, és megkezdték a tárgyalásokat a rabokkal.