Ágnes
-1 °C
2 °C

Jogos önvédelemre hivatkozik az anyját feldaraboló férfi

2004.11.22. 16:05
Jogos védelemre hivatkozik az a fiatalember, aki Budapesten megölte és feldarabolta édesanyját. A férfi szerint anyja pszichésen terrorizálta őt, a gyilkosság előtt pedig jogos védelmi helyzetbe került, miután anyja flóbertpisztollyal és sokkolóval támadt rá. A bíróság hétfőn elrendelte előzetes letartóztatását.
"Tamáskodva fogadjuk ezt a védekezést, mert jogos védelmi helyzetet követően meglehetősen életszerűtlen, hogy valaki feldarabolja és zsákokba rejtse áldozatát" - mondta Fülöp Valter rendőr őrnagy, a nyomozás vezetője. Hozzátette: a tényállás megállapításához szükség lesz még a boncolás eredményére, továbbá számos további szakértő bevonására, így például orvos-, elme-, pszichológus- és fegyverszakértőre.

Flóbert és sokkoló

Mint ismert, múlt kedden egy XV. kerület Zsókavár utcai panelház emeleti lakásában szóváltást követően a 20 éves Z. József megölte 53 éves édesanyját. A halál pontos oka a boncolást követően tisztázható, a jelenlegi információk szerint egy flóbertpisztollyal rálőtt, illetve sokkolóval és a pisztoly markolatával is bántalmazta áldozatát az elkövető. Ezután a holttestet a fiú a fürdőkádban feldarabolta, a fejet a hűtőszekrényben tette, a testet pedig egy fűrészlappal feldarabolta és zsákokba helyezte. Az egyik emberi maradványokat tartalmazó zsákot a közeli erdős területen ásta el az elkövető, a gyilkossághoz használt eszközöket, ruhákat pedig konténerekbe rejtette.

Az áldozat kezdte?

A pénteken bejelentés alapján szerzett tudomást az esetről. Ugyanis az áldozat külön élő férje találkozott fiúval, akit nagyon zavartnak talált, és kérdőre vont. Ekkor a fiatalember elmondta a történteket. Egy közös ismerősükkel megbeszélték, hogy mitévők legyenek, és végül arra a döntésre jutottak, hogy értesítik a rendőrséget.

Fülöp Valter elmondta: az elkövető lényegében ténybeli beismerő vallomást tett, ám tagadta bűnösségét. Előadása szerint édesanyja pszichésen terrorizálta, a gyilkosság előtt pedig jogos védelmi helyzetbe került, miután anyja rátámadt a flóbertpisztollyal és a sokkolóval.

A fiatalembert egyelőre emberölés alapesetével gyanúsítja a rendőrség, de a vizsgálatok eredményétől függően nem zárható ki a különös kegyetlenség megállapítása - tette hozzá. Az elkövetőt hétfőn a Budai Központi Kerületi Bíróság 30 napra előzetes letartoztatásba helyezte.