Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harakirit követett el egy japán állatorvosnő

2002.05.16. 10:44
Önkezével vetett véget életének egy japán állatorvosnő, mert nem ismerte fel, hogy szivacsos agysorvadásos kórral (BSE) fertőzött a tokiói egyetem laborjába vizsgálatra beküldött szarvasmarha húsa.
Az asszony holttestére vasárnap reggel találtak rá a hatóságok, egy nappal azután, hogy kiderült: kergemarhakórral fertőzött az általa egészségesnek minősített állat.

Kergemarhakór: tíz évig titkolták
Az Európai Bizottság 1990-ben már tudott a kergemarhakór hatásairól és arra kérte a brit kormányt, hogy ne hozza nyilvánosságra a BSE-vel kapcsolatos vizsgálatok eredményeit, hanem együttes erővel próbálják eltussolni a problémát. A tíz éve tartó titkolózásról az El País című spanyol napilap számolt be, és egy 1990. október 12-i bizottsági dokumentumra hivatkozik, amelyben arra kérik az Egyesült Királyságot, hogy többé ne hozza nyilvánosságra a vizsgálatok eredményeit. A bizottság már 1986-tól tudott a kergemarhakórról, de ekkor még úgy tűnt: a betegség emberekre nem veszélyes.

Az EU-bizottság csak 2001 júliusától kötelezte a tagállamokat arra, hogy minden 30 hónaposnál idősebb szarvasmarhánál végezzék el a BSE-kimutatására alkalmas szűrővizsgálatot.

Eddig négy fertőzött állatot találtak

Az állatorvosnő búcsúlevelet hagyott hátra, amelyben bocsánatot kért az általa elkövetett hibáért. Az asszony egyik munkatársa szerint tragikus, ami történt, mert a harakirit elkövető állatorvosnő kiváló szakember volt, és még a legfelkészültebb szakértőkkel is előfordul, hogy nem tudják felismerni a BSE-kórt.

A május 13-án felfedezett negyedik kergemarhakór-eset igazolni látszik a feltételezéseket, amelyek szerint a betegség Japánban is terjed. A japán Mezőgazdasági, Erdőgazdálkodási és Halászati Minisztérium illetékesei szerint mindent megtesznek azért, hogy megtalálják a betegség forrását, mondván, hogy a mostani és a három előző megbetegedés körülményei nagyon hasonlóak voltak.

Japán nem importál marhát az EU-ból

A szigetországban tavaly szeptemberben regisztráltak először BSE-megbetegedést. Az azóta eltelt időszakban összesen négy fertőzött állatot szűrtek ki: a szarvasmarhákat levágták, tetemüket elégették. Tokió 2001 januárjában 18 országból tiltotta be a marha- és marhahúsimportot, köztük az összes EU-államból. Hús- és csontlisztet 1996 óta nem importálnak Nagy-Britanniából.