Piroska
3 °C
3 °C

Harakirit követett el egy japán állatorvosnő

2002.05.16. 10:44
Önkezével vetett véget életének egy japán állatorvosnő, mert nem ismerte fel, hogy szivacsos agysorvadásos kórral (BSE) fertőzött a tokiói egyetem laborjába vizsgálatra beküldött szarvasmarha húsa.
Az asszony holttestére vasárnap reggel találtak rá a hatóságok, egy nappal azután, hogy kiderült: kergemarhakórral fertőzött az általa egészségesnek minősített állat.

Kergemarhakór: tíz évig titkolták
Az Európai Bizottság 1990-ben már tudott a kergemarhakór hatásairól és arra kérte a brit kormányt, hogy ne hozza nyilvánosságra a BSE-vel kapcsolatos vizsgálatok eredményeit, hanem együttes erővel próbálják eltussolni a problémát. A tíz éve tartó titkolózásról az El País című spanyol napilap számolt be, és egy 1990. október 12-i bizottsági dokumentumra hivatkozik, amelyben arra kérik az Egyesült Királyságot, hogy többé ne hozza nyilvánosságra a vizsgálatok eredményeit. A bizottság már 1986-tól tudott a kergemarhakórról, de ekkor még úgy tűnt: a betegség emberekre nem veszélyes.

Az EU-bizottság csak 2001 júliusától kötelezte a tagállamokat arra, hogy minden 30 hónaposnál idősebb szarvasmarhánál végezzék el a BSE-kimutatására alkalmas szűrővizsgálatot.

Eddig négy fertőzött állatot találtak

Az állatorvosnő búcsúlevelet hagyott hátra, amelyben bocsánatot kért az általa elkövetett hibáért. Az asszony egyik munkatársa szerint tragikus, ami történt, mert a harakirit elkövető állatorvosnő kiváló szakember volt, és még a legfelkészültebb szakértőkkel is előfordul, hogy nem tudják felismerni a BSE-kórt.

A május 13-án felfedezett negyedik kergemarhakór-eset igazolni látszik a feltételezéseket, amelyek szerint a betegség Japánban is terjed. A japán Mezőgazdasági, Erdőgazdálkodási és Halászati Minisztérium illetékesei szerint mindent megtesznek azért, hogy megtalálják a betegség forrását, mondván, hogy a mostani és a három előző megbetegedés körülményei nagyon hasonlóak voltak.

Japán nem importál marhát az EU-ból

A szigetországban tavaly szeptemberben regisztráltak először BSE-megbetegedést. Az azóta eltelt időszakban összesen négy fertőzött állatot szűrtek ki: a szarvasmarhákat levágták, tetemüket elégették. Tokió 2001 januárjában 18 országból tiltotta be a marha- és marhahúsimportot, köztük az összes EU-államból. Hús- és csontlisztet 1996 óta nem importálnak Nagy-Britanniából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!