Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Kergemarhakór miatt halt meg egy holland fiú

2006.11.16. 20:30
Meghalt Hollandiában egy tizenhat éves fiú, aki a kergemarhakór (BSE) emberi változatával fertőződött meg. Ő a betegség második áldozata az országban.

A kergemarhakór (BSE) emberi változatával fertőződött meg az a tizenhat éves fiú, aki Hollandiában a betegség második halálos áldozata.

A holland egészségügyi és környezetvédelmi intézet (RIVM) szóvivője csak annyit közölt a halálesetről, hogy az két héttel ezelőtt történt, de nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a bejelentéssel miért vártak ilyen sokáig.

Az újabb áldozatban még júniusban fedezték fel a kór emberre is veszélyes változatát, amelyet nagy valószínűséggel fertőzött húskészítmény fogyasztása idézett elő.

Tavaly májusában egy 26 éves nő volt az első holland, aki a Creutzfeld-Jakob szindróma új változatában halt meg.

A betegség a tudomány mai állása szerint gyógyíthatatlan és nagy valószínűséggel BSE-vel fertőzött marhahús vagy fertőzött marhából származó készítmények fogyasztásával terjed. A kór emberről emberre nem terjed.

Ez idáig több mint 150 esetet regisztráltak világszerte, ezek közül a legtöbb fertőzöttet Nagy-Britanniából jelentették, de többször bukkant fel a betegség Franciaországban, Írországban, Olaszországban, Japánban, Kanadában és az Egyesült Államokban is.

Az első kergemarhakóros esetet Nagy-Britanniában észlelték, ahol emiatt több millió szarvasmarhát pusztítottak el.