Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Sírhely panorámakilátással

2006.11.01. 09:31
A halottak napjára készülve megnéztük a Farkasréti temető nemrégiben átadott exkluzív parcelláját.

"Hát ezt megint jól kifogtuk. Hogyan lehet erről halottak napján kegyeletsértés nélkül írni?" - kérdem Attilától, már kifelé menet, a Farkasréti temető egyetlen kivilágított, kockaköves útján, mely a Hóvirág utcai bejárattól a nemrégiben átadott exkluzív parcellához vezet.

"Mondjuk legyen ez az első mondat!" - válaszolja bölcsen, én pedig meg is fogadom tanácsát. De ne szaladjunk ennyire előre!

"Szép jó napot! Merre van az exkluzív parcella?" - kérdezem a virágárustól a bejáratnál. Készségesen útba is igazít, sőt, ad egy kis marketinganyagot is.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

"Társaságunk különleges, Magyarországon páratlan parcellát hozott létre ezen az egyedülálló panorámát nyújtó szabad területen, amely hangulatában és kialakításában is eltér a hagyományos köztemetői parcelláktól, így a hozzátartozók kultúráltan (sic!), minden igénynek megfelelően róhatják le kegyeletüket szeretteik sírjánál." - áll a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. Kiadványában.

A hangulat tényleg egyedülálló. Ha egy 18. századi angolkertépítőt hozzáláncolnánk a kevés pad egyikéhez, a panoráma ellenére körülbelül félórán belül elpusztulna. De talán úgy lehet legjobban visszaadni, ha sok számot írunk le egy hosszú, kopogós mondatban. "A parcellában 4 darab kilencszemélyes, 32 darab hatszemélyes, 18 darab négyszemélyes, 1 darab kétszemélyes hagyományos sírbolt; 423 darab, három szinten elhelyezkedő, egyszemélyes sírbolt-fülke, valamint 42 darab, nemeskővel borított urnakripta található."

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A XII. kerületi önkormányzat sokáig tiltakozott megépítése ellen. A Népszabadság információi szerint olyanokat mondtak, hogy a "lágerhangulatot" idéz, megsért minden emberi intimitást és méltóságot. (Ritkán adunk igazat az akkori hegyvidéki polgármesternek, de most egyetértünk. Inkább nyilazgassanak galambokra jóllakott puttócskák a síromon, minthogy ide kerüljek!)

Az egyszemélyes sírbolt-fülkék mintegy felét rejtő, szögletes, mauzóleumhangulatú építmény előtt Veres Kálmán Szent Mihály szobra áll. De itt Szent Mihály se tehet semmit, pedig egykor lándzsával átszúrta és letaszította a földre Lucifert. (Emellett a magyar néphagyományban ott áll a haldoklók mellett, segít itthagyni a világot, és átkíséri lelkünket a túlvilágra.)

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A kötelező temetői erotikát Veres Kálmán Angyala képviseli, aki a teraszos kiképzésű tömegtemetkezési centrum egyik sarkában üldögél. Kicsit olyan, mintha nemrég lépett volna ki a fürdőkádből, és egy vékony fürdőlepedőbe burkolózva szárítgatná a szárnyait, de láttunk már merészebbet is. Még a nemzeti sírkertben is!

"Mégis, mi a fene lehetett a tervező fejében?" - fordulok látogatásunk végén Attilához, aki szereti ugyan a geometriát, de itt a tükröződő márványfelületekbe menekült.

"Két vonalzó!"

"Na meg egy csilingelő pénztárgép."