Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízszeres életfogytiglanra ítélték a kansasi sorozatgyilkost

2005.08.19. 09:24
Dennis Rader 1974 és 1991 között tartotta rettegésben Wichita városát, a "megkötözni, megkínozni, megölni" jelszavú férfi tíz embert végzett ki különös kegyetlenséggel, és csak három évtizedes nyomozás után tudták elfogni. A legsúlyosabb büntetési tétel, amit a bíró most kiszabhatott rá, 175 év börtön volt.

A hatvanéves Dennis Rader 31 évi nyomozás után idén februárban került rendőrkézre. A városi tanács alkalmazottja volt, a helyi lutheránus egyházi gyülekezet tanácsának elnöki tisztét is ellátta és cserkészcsapatot vezetett, miközben gyilkolt, hogy kiélje beteges szexuális fantáziáit. A sajtóhoz vagy a rendőrséghez eljuttatott kihívó üzeneteiben a "megkötözni, megkínozni, megölni" angol szavak (bondage, torture, kill) kezdőbetűivel BTK-nak nevezte magát, és macska-egér játékot játszott a rendőrséggel.

A legsúlyosabb büntetési tétel, amelyet a bíró kiszabhatott rá, 175 év börtön volt, negyven évig az amnesztia bármiféle lehetősége nélkül. Halálra nem ítélhette, mivel Kansas állam 1994-ben állította vissza a halálbüntetést, három évvel Dennis Rader utolsó gyilkossága után, így az akkor érvényes jogszabályok alapján kellett kiszabni a büntetést.

Bocsánatot kért

Klikk a képre!
Dennis Rader a tárgyaláson

A wichitai tárgyaláson a vádlottnak szembe kellett néznie áldozatai hozzátartozóival, akik elvetemült szörnyetegnek, a megtestesült gonoszságnak nevezték a férfit. Rader bocsánatot kért tőlük júniusban beismert bűneiért, a bibliából is idézett, s még könnycseppeket is eltörölt. Tetteinek szenvtelen ecsetelésével előző nap viszont megdermesztette a tárgyalótermet.

A férfi hosszú hallgatás után tavaly márciusban adott jelet magáról azzal, hogy elküldte egy korábbi áldozatának fényképét és jogosítványát egy wichitai újságnak, mivel már hiányzott neki a média figyelme.

Holttestet vitt a templomba

Rader 1974-ben gyilkolt először - egy házaspárral és két gyerekével végzett, a szülőket és az egyik gyereket megfojtotta, a másikat az alagsorban felakasztotta. Néhány hónappal később otthonukba betörve egy testvérpárt ölt meg, akiknek az anyja azonban el tudott menekülni a harisnyamaszkot viselő gyilkos elől. 1977-ben egy nőt ölt meg, miután a gyerekeit a fürdőszobába zárta. Ugyanabban az évben egy másik fiatal nőt is meggyilkolt.

Nyolc évvel később, 1985-ben egy tőle alig néhány házra lakó nővel végzett. Holttestét elvitte a templomba, ahol meztelen fényképeket készített róla, majd a holttestet egy árokba dobta. A következő évben áldozatát úgy fojtotta meg, hogy magát telefonszerelőnek mondva jutott be a nő házába. Utolsó áldozatát 1991-ben ölte meg. A 63 éves nőt alsóneműjével megkötözte, megfojtotta, majd egy híd alá rejtette. Később visszatért, a már bomlásnak indult tetem arcára általa készített női maszkot helyezett és fényképeket készített róla. A vád képviselői olyan fotókat mutattak be az esküdteknek, amelyeken a magát egy székhez kötöző Rader viseli a maszkot, valamint egy szőke női parókát.