Bonifác
10 °C
17 °C

Tízszeres életfogytiglanra ítélték a kansasi sorozatgyilkost

2005.08.19. 09:24
Dennis Rader 1974 és 1991 között tartotta rettegésben Wichita városát, a "megkötözni, megkínozni, megölni" jelszavú férfi tíz embert végzett ki különös kegyetlenséggel, és csak három évtizedes nyomozás után tudták elfogni. A legsúlyosabb büntetési tétel, amit a bíró most kiszabhatott rá, 175 év börtön volt.

A hatvanéves Dennis Rader 31 évi nyomozás után idén februárban került rendőrkézre. A városi tanács alkalmazottja volt, a helyi lutheránus egyházi gyülekezet tanácsának elnöki tisztét is ellátta és cserkészcsapatot vezetett, miközben gyilkolt, hogy kiélje beteges szexuális fantáziáit. A sajtóhoz vagy a rendőrséghez eljuttatott kihívó üzeneteiben a "megkötözni, megkínozni, megölni" angol szavak (bondage, torture, kill) kezdőbetűivel BTK-nak nevezte magát, és macska-egér játékot játszott a rendőrséggel.

A legsúlyosabb büntetési tétel, amelyet a bíró kiszabhatott rá, 175 év börtön volt, negyven évig az amnesztia bármiféle lehetősége nélkül. Halálra nem ítélhette, mivel Kansas állam 1994-ben állította vissza a halálbüntetést, három évvel Dennis Rader utolsó gyilkossága után, így az akkor érvényes jogszabályok alapján kellett kiszabni a büntetést.

Bocsánatot kért

Klikk a képre!
Dennis Rader a tárgyaláson

A wichitai tárgyaláson a vádlottnak szembe kellett néznie áldozatai hozzátartozóival, akik elvetemült szörnyetegnek, a megtestesült gonoszságnak nevezték a férfit. Rader bocsánatot kért tőlük júniusban beismert bűneiért, a bibliából is idézett, s még könnycseppeket is eltörölt. Tetteinek szenvtelen ecsetelésével előző nap viszont megdermesztette a tárgyalótermet.

A férfi hosszú hallgatás után tavaly márciusban adott jelet magáról azzal, hogy elküldte egy korábbi áldozatának fényképét és jogosítványát egy wichitai újságnak, mivel már hiányzott neki a média figyelme.

Holttestet vitt a templomba

Rader 1974-ben gyilkolt először - egy házaspárral és két gyerekével végzett, a szülőket és az egyik gyereket megfojtotta, a másikat az alagsorban felakasztotta. Néhány hónappal később otthonukba betörve egy testvérpárt ölt meg, akiknek az anyja azonban el tudott menekülni a harisnyamaszkot viselő gyilkos elől. 1977-ben egy nőt ölt meg, miután a gyerekeit a fürdőszobába zárta. Ugyanabban az évben egy másik fiatal nőt is meggyilkolt.

Nyolc évvel később, 1985-ben egy tőle alig néhány házra lakó nővel végzett. Holttestét elvitte a templomba, ahol meztelen fényképeket készített róla, majd a holttestet egy árokba dobta. A következő évben áldozatát úgy fojtotta meg, hogy magát telefonszerelőnek mondva jutott be a nő házába. Utolsó áldozatát 1991-ben ölte meg. A 63 éves nőt alsóneműjével megkötözte, megfojtotta, majd egy híd alá rejtette. Később visszatért, a már bomlásnak indult tetem arcára általa készített női maszkot helyezett és fényképeket készített róla. A vád képviselői olyan fotókat mutattak be az esküdteknek, amelyeken a magát egy székhez kötöző Rader viseli a maszkot, valamint egy szőke női parókát.