Eleonóra
-1 °C
2 °C

Ittasan ült kocsiba Bubik

2004.12.01. 10:07
Komolyabb mennyiségű alkoholt fogyaszott Bubik István, mielőtt halálos autóbalesetet szenvedett, derült ki a rendőrségi boncolás során. Az igazságügyi szakértői vizsgálat 1,51-2,50 ezrelék közötti alkoholszintet mért a színész vérében.

Elkészült a vasárnap hajnalban közlekedési balesetben elhunyt Bubik István boncolási jegyzőkönyve, az igazságügyi szakértői vizsgálat megállapítása szerint a színművész halálát elsősorban a fejét ért sérülések idézték elő - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság ezredese szerdán az MTI-vel.

Nem volt bekötve

Alkoholszintek
Néhány ital alkoholtartalma ezrelékben az elfogyasztott mennyiség függvényében:
. Egy liter sör: 0,9 ezrelék
. Fél liter bor: 1 ezrelék
. Fél liter pezsgő: 1,2 ezrelék
. Három féldeci likőr: 1,5 ezrelék
. Két féldeci pálinka: 0,9 ezrelék
. Két féldeci whisky: 1,1 ezrelék

Forrás: Figyelőnet

A vizsgálat tanúsága szerint a tragédia okai összetettek - mondta Bozsó Zoltán közbiztonsági igazgató. Közrejátszott benne, hogy Bubik István nem kötötte be a biztonsági övet, emiatt az ütközéskor védtelenné vált, ide-oda csapódott a kocsiban, ami a végzetes sérüléseket előidézte. Ha az övet becsatolta volna, feltehetően életben marad - tette hozzá.

A baleset bekövetkeztéhez hozzájárulhatott, hogy a művész nem az adott útviszonyoknak megfelelően vezetett, az útfelület a hajnali órákban nyálkás volt, s jégfoltok tarkították. Ennek következtében a kocsi megcsúszott, áttért a másik sávba, s a vezető hiába fékezett, a frontális ütközés elkerülhetetlenné vált.

Közepes alkoholtartalom a vérben

Kérdésre válaszolva az ezredes aláhúzta: a szakértői vizsgálat Bubik István vérében közepes mértékű alkoholos befolyásoltságnak megfelelő mennyiségű alkoholt mutatott ki, s ez is a tragédia egyik kiváltó oka lehetett. A közepes mértékű alkoholtartalom 1,51-2,50 ezrelék közötti mennyiséget jelent, aminek hatása azonban egyénenként változik egy adott helyzetben a döntés mérlegelésénél - mondta Bozsó Zoltán.

Ötödével nőtt az ittasan okozott balesetek száma

Jelentősen, közel ötödével nőtt az ittasan okozott balesetek száma az év első három negyedévében, az előző esztendő azonos időszakához képest - áll a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett legfrissebb jelentésében. A legnagyobb mértékben, több mint negyedével, a közép-magyarországi és a dél-alföldi régióban emelkedett az ittasan okozott balesetek száma. A leggyakrabban a segédmotor-kerékpárosok vezettek ittasan.

Az év első kilenc hónapjában az országban 15 276 olyan baleset történt, amiben valaki megsérült, ezek öt százaléka halállal végződött. E balesetekben összesen 21 252 ember sérült meg, közülük 927 belehalt sérüléseibe - ez huszonkilenccel kevesebb mint tavaly ilyenkor. A balesetek száma minden régióban növekedett, a Nyugat-Dunántúl kivételével, ahol nem változott. A legnagyobb mértékű - közel tizenöt százalékos - növekedés Észak-Magyarországon volt.