Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Beszámítható volt a gyilkos tábornok?

2003.01.11. 12:27
Az orosz katonai ügyészség pénteken fellebbezést nyújtott be a gyilkosság vádja alól december 31-én beszámíthatatlanság miatt felmentett Jurij Budanov ezredes ügyében. A katonai ügyészség szerint a férfi beszámítható volt, amikor megölt egy 18 éves lányt.
Budanov 2000 márciusában egy 18 éves csecsen lányt gyilkolt meg a kaukázusi köztársaságban. A férfi a csecsenföldi Tangi-Csu településrol vitette be kihallgatásra Elza Kugajevát, akit azzal gyanúsított, hogy orvlövészként több katonáját ölte meg. Az még mindig nem teljes egészében tisztázott, hogy mi történt pontosan a kihallgatáson. Az ezredes megfojtotta a lányt, és alárendeltjeit utasította a holttest eltüntetésére. Budajev a legmagasabb rangú katona, aki bíróság elé került Oroszországban Csecsenföldön elkövetett bűncselekmény kapcsán. A vádlott jelenleg is előzetesben van, a jogerős bírósági ítélet után derül ki, hogy börtönbe, vagy az első fokú ítélet értelmében pszichiátriai intézetbe kerül.

Tizenkét évet kértek Budanovra

Alekszandr Szavenykov orosz katonai főügyész nyilatkozata értelmében az ügyészség továbbra is fenntartja, hogy Budanov beszámítható volt a gyilkosság pillanatában, és 12 éves szabadságvesztés kiszabását kéri a két éve előzetes letartóztatásban lévő ezredesre. Az orosz törvények lehetővé teszik, hogy az áldozatok hozzátartozói is megfellebbezzenek bírósági ítéleteket, és a meggyilkolt lány, Elza Kungajeva szülei éltek is ezzel a jogukkal.

Súlyos fejsérülést szenvedett

Budanovot már tavaly beszámíthatatlannak nyilvánították az igazságügyi orvos szakértők, de az ügyészség nem tartotta megalapozottnak a jelentést, és új vizsgálatot kért. A szakértők szerint az ezredes állapotához a harctéri stressz és katonái halála mellett súlyos fejsérülése is hozzájárult, ami után nyugdíjazni kellett volna. A második vizsgálatot elvégző moszkvai Szerbszkij Intézet munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy Budanov állapota súlyosabb, mint korábban gondolták: súlyos patologikus elváltozásokat állapítottak meg a vádlottnál.