Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felgyújtotta magát egy argentin betétes

2002.05.03. 16:09
Felgyújtotta magát egy argentin asszony, tiltakozásul a bankokban érvényes pénzkivételi korlátozás ellen - jelentette az MTI.
Felgyújtotta magát egy kétségbeesett betétes Buenos Aires egyik bankfiókjában, mert nem vehette fel a pénzét számlájáról. Ennek oka a még tavaly decemberben elrendelt, kisebb megszakításokkal továbbra is érvényben lévő számlazár. Az 58 éves Norma Alicia Albino csütörtökön próbálta kivenni megtakarításait a jómódú San Isidro városnegyedben a Banco Río egyik fiókjából. Miután egyetlen pezóhoz sem jutott hozzá, gyúlékony folyadékot locsolt magára, és meggyújtotta ruháját, elborzasztva a bank alkalmazottait és ügyfeleit - jelentette a Diario y Noticias. Az elszánt asszonyt azonnal kórházba szállították. Égési sebei súlyosak, de nem életveszélyesek.

Az argentin válság

Tavaly év végén rohanták meg a bankokat a pezó leértékelésétől tartó argentinok, kormányuk azonban korlátozta a pénzkivételt. A bankszámlák befagyasztása azonban alkotmányellenes volt. Szakértők szerint nem volt fenntartható a pezó-dollár 1.1 arányban rögzített árfolyamrendszer sem. Új , szigorúbb költségvetést készítettek, azonban így is a GDP jelentős visszaesésére lehetett számítani. Közben bevezették a kettős árfolyam rendszert, de ez sem segített jelentősen a helyzeten. Rengetegen vesztették el munkahelyüket, december közepén pedig zavargások voltak a nagyobb városokban.

Az emberek üzleteket fosztottak ki, és betörték a bankok ablakait. Később az ország felfüggesztette a szuverén adósság törlesztését, majd módosítottak az árfolyamrendszeren is, február közepe óta szabadon lebegtetik a pezót. A Latin-Amerikai ország szuverén küladóssága 132 milliárd dollár volt, ebből 90 milliárd kereskedelmi hitelezőkkel szembeni tartozás. Az IMF (Nemzetközi Valuta Alap) szerint az argentin gazdaság jó irányba tartott.

Azonban április végén Duhalde elnök bejelentette az összes banki tranzakció felfüggesztését, és arra figyelmeztetett, hogy összeomolhat az ország pénzügyi rendszere. Ennek fő okát a számlák újbóli, részleges megnyitásában látta, ezért újból korlátozták a felvehető pénz mennyiségét. Egy argentin napilap szerint, csak múlt hét péntekén mintegy 200 millió dollárt vettek ki az emberek a bankokból.