Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar nevű orvos robbantotta fel a New York-i épületet?

2006.07.10. 15:42
Háromemeletes lakóház dőlt össze New Yorkban, feltehetőleg robbanás miatt. Tizenöt személy megsérült. A CNN közelben tartózkodó sztárműsorvezetője, Larry King a robbanás hallatán egyből szeptember 11-re gondolt. A Fehér Ház szerint nem történt terrorcselekmény. New York város hivatalnokai szerint alighanem egy öngyilkosságot elkövető orvos idézett elő gázrobbanást. A magyar vezetéknevű férfi, Dr. Nicholas Bartha egy igen zavaros válást nem tudott feldolgozni - a hétfő esti hírek szerint. Más források szerint ugyanakkor a gázrobbanás sem zárható ki, miután sok szemtanú utóbb gázszagra panaszkodott.

Összedőlt egy háromemeletes épület New York Manhattan kerületében, jelentette a BBC a New York-i tűzoltóság illetékeseire hivatkozva. A felső East Side-i ház a jelentések szerint felrobbant, és összeomlott. Az amNY.com helyi hírszájt jelentése szerint tizenöt sérültet, köztük egy tűzoltót szállítottak kórházba. A hírszájt értesülései szerint még legalább két sérültet a helyszínen láttak el.

Robbanás 8:40-kor

Az ABC New York-i helyi adójának értesülései szerint helyi idő szerint 8 óra 30 körül (magyar idő szerint 14:30-kor) tűz ütött ki, az épület tíz perccel később, robbanásra emlékeztető zajjal omlott össze.


A robbanás környéke, a Madison sugárút és a 62. utca kereszteződése.

Az amNY.com jelentése szerint egy nagyon zavaros válás viselte meg Dr. Nicholas Barthát, aki esetleges öngyilkossági szándékát e-mailben jelezte felesége ügyvédjével. Bartha ezután robbantotta fel az épületet, amely össze is omlott, több sérültet maga alá temetve. Bartha súlyosan megégett a robbanásban, és kórházba szállították. Bartha állítólag maga hívott segítséget a robbanás után, és a romok közül mentették ki őt végül.

Az Index munkatársa beszélt azzal a New York-i kórházzal, ahol Bartha dolgozott (a kórház honlapján szerepel Bartha, akinek nyelvtudását - magyar, héber, román és spanyol - is feltüntették). A kórház szóvivője szerint már nem dolgozik az intézményben Bartha, aki tudomásuk szerint nem követett el és nem is akart elkövetni öngyilkosságot.

A New York-i épület egyik korábbi bérlője szerint Barthát a válás nagyon megviselte, különösen az, hogy emiatt el kellett (volna) adnia a tulajdonában lévő épületet. Az orvos egyre összeférhetetlenebb volt, nehezen viselte az életet - a volt bérlő szerint.


Az összedőlt házzal szomszédos Links Club bejárata

Nem terrortámadás volt

Az eseménynek közeli fültanúja volt Larry King, a CNN világhírű talk-show vezetője. King nem is bombára, hanem rögtön 2001. szeptember 11-re gondolt a robbanás hallatán. "Ilyet csak a moziban hallottam, olyan hangja volt, mint London második világháborús bombázásának" - nyilatkozta a televíziós a televíziónak.

A Fehér Ház gyorsan reagált a kibontakozó pánikra, az elnöki hivatal közlése szerint nem történt terrorcselekmény.

A BBC helyszíni jelentése szerint a Park és a Madison sugárutak közötti, 62. utcai háztömbböl magasra szállt a füst.