Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Magyar nevű orvos robbantotta fel a New York-i épületet?

2006.07.10. 15:42
Háromemeletes lakóház dőlt össze New Yorkban, feltehetőleg robbanás miatt. Tizenöt személy megsérült. A CNN közelben tartózkodó sztárműsorvezetője, Larry King a robbanás hallatán egyből szeptember 11-re gondolt. A Fehér Ház szerint nem történt terrorcselekmény. New York város hivatalnokai szerint alighanem egy öngyilkosságot elkövető orvos idézett elő gázrobbanást. A magyar vezetéknevű férfi, Dr. Nicholas Bartha egy igen zavaros válást nem tudott feldolgozni - a hétfő esti hírek szerint. Más források szerint ugyanakkor a gázrobbanás sem zárható ki, miután sok szemtanú utóbb gázszagra panaszkodott.

Összedőlt egy háromemeletes épület New York Manhattan kerületében, jelentette a BBC a New York-i tűzoltóság illetékeseire hivatkozva. A felső East Side-i ház a jelentések szerint felrobbant, és összeomlott. Az amNY.com helyi hírszájt jelentése szerint tizenöt sérültet, köztük egy tűzoltót szállítottak kórházba. A hírszájt értesülései szerint még legalább két sérültet a helyszínen láttak el.

Robbanás 8:40-kor

Az ABC New York-i helyi adójának értesülései szerint helyi idő szerint 8 óra 30 körül (magyar idő szerint 14:30-kor) tűz ütött ki, az épület tíz perccel később, robbanásra emlékeztető zajjal omlott össze.


A robbanás környéke, a Madison sugárút és a 62. utca kereszteződése.

Az amNY.com jelentése szerint egy nagyon zavaros válás viselte meg Dr. Nicholas Barthát, aki esetleges öngyilkossági szándékát e-mailben jelezte felesége ügyvédjével. Bartha ezután robbantotta fel az épületet, amely össze is omlott, több sérültet maga alá temetve. Bartha súlyosan megégett a robbanásban, és kórházba szállították. Bartha állítólag maga hívott segítséget a robbanás után, és a romok közül mentették ki őt végül.

Az Index munkatársa beszélt azzal a New York-i kórházzal, ahol Bartha dolgozott (a kórház honlapján szerepel Bartha, akinek nyelvtudását - magyar, héber, román és spanyol - is feltüntették). A kórház szóvivője szerint már nem dolgozik az intézményben Bartha, aki tudomásuk szerint nem követett el és nem is akart elkövetni öngyilkosságot.

A New York-i épület egyik korábbi bérlője szerint Barthát a válás nagyon megviselte, különösen az, hogy emiatt el kellett (volna) adnia a tulajdonában lévő épületet. Az orvos egyre összeférhetetlenebb volt, nehezen viselte az életet - a volt bérlő szerint.


Az összedőlt házzal szomszédos Links Club bejárata

Nem terrortámadás volt

Az eseménynek közeli fültanúja volt Larry King, a CNN világhírű talk-show vezetője. King nem is bombára, hanem rögtön 2001. szeptember 11-re gondolt a robbanás hallatán. "Ilyet csak a moziban hallottam, olyan hangja volt, mint London második világháborús bombázásának" - nyilatkozta a televíziós a televíziónak.

A Fehér Ház gyorsan reagált a kibontakozó pánikra, az elnöki hivatal közlése szerint nem történt terrorcselekmény.

A BBC helyszíni jelentése szerint a Park és a Madison sugárutak közötti, 62. utcai háztömbböl magasra szállt a füst.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!