Gerzson
-3 °C
3 °C

Tárgyalás a kultúrban

2001.10.04. 15:03
Kapcsolódók (1)
A bíróság első fokon ártatlannak találta Buj község 306 súlyosan mozgáskorlátozott lakóját és a háziorvost, aki igazolást adott nekik, hogy állapotuk miatt támogatást kaphassanak. A helyi kultúrházban megtartott tárgyaláson az ügyész fellebbezett az ítélet ellen
Elsőfokú ítéletet hirdetett a Nyíregyházi Városi Bíróság csütörtökön a buji orvosper elnevezéssel országos hírűvé vált büntetőügyben, és felmentette a csalás és közokirat hamisítás vádja alól a 307 vádlottat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Buj község kultúrházában rendezett kihelyezett tárgyaláson a Harman Anikó bíró által vezetett büntetőtanács megállapította: a település volt háziorvosa, Borbás Attila -, akit az ügy kapcsán két éve eltávolítottak beosztásából - jogszerűen állított ki 306 helyi lakosnak súlyos mozgáskorlátozottaknak járó, közlekedési támogatás igénybe vételére jogosító igazolást.

Az érintettek az orvosi igazolás alapján évi 7-28 ezer forint közötti összeget vettek fel a buji önkormányzattól, amely viszont nem tartotta megalapozottnak ezt az igényt, és feljelentette az orvost és a 306 lakost. A háziorvos véleményét, miszerint a 306 beteg állapotánál fogva jogosult a közlekedési támogatásra, igazságügyi orvos szakértői vélemények támasztották alá, amit perdöntőnek fogadott el a bíróság.

A nyilvános tárgyaláson tartott ítélet kihirdetését vastaps fogadta a község zsúfolásig megtelt kultúrházában. A 307 vádlott az ítéletet tudomásul vette, míg az ügyész fellebbezést jelentett be. Az ügyet másodfokon a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság tárgyalja majd.

Buj másik háziorvosa, Lakatos Erzsébet ellen is hasonló ügy miatt indult büntetőeljárás. Ez a bírósági tárgyalás novemberre van kitűzve.