Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kóbor kutya végzett egy japánnal Bukarestben

2006.01.30. 10:56
Kapcsolódó cikkek (1)
A román miniszterelnöki hivatal épületének közvetlen közelében egy kóbor kutya úgy megharapott egy japán férfit, hogy az perceken belül elvérzett.

Egy japán férfi esett áldozatul a hétvégén a hírhedt bukaresti kóbor kutyák egyikének. A férfi lakásába tért haza a Calea Victoriei-en, amely Bukarest egyik központi fekvésű főútja, és a román főváros egyik legelőkelőbb negyedének számít. A lakás egyébként a román kormány székhelyének közelében található - írja a Gardianul című bukaresti lap.

A férfit egy kóbor kutya (román nevük, ha valaki találkozik velük: caine vagabond - ejtsd: küjne vagabond) harapta meg délután öt óra körül. A japán a kocsijából szállt ki, amikor ráugrott a kutya, és a lábába harapott. Az áldozat még 30 méternyire el tudott vergődni az autótól, meghúzódott egy lépcsőházban, és segítséget próbált kérni a szomszédoktól.

Ám az ott lévők már nem tudtak segíteni rajta, a férfi rövid időn belül elvérzett. Igazságügyi orvosszakértők szerint halálát az okozta, hogy a kutya artériát harapott át. A román hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

A román államfő ki akarta irtani az ebeket

Bukarestben az elszaporodott kóbor kutyák régóta foglalkoztatják az illetékeseket. 2001-ben már írt az Index arról, hogy Bukarest polgármesteri hivatala elkezdi a menhelyeken tartott kóbor kutyák elaltatását.

A kasztrált, de így is gazda nélkül maradt kutyákkal, illetve az öreg, agresszív vagy beteg ebekkel kezdték az elaltatást. Az elaltatási programot az eredeti elképzelésekhez képest egy hónappal később indították el, miután Brigitte Bardot francia színésznő felhívására az elfogott kutyákat többen örökbe fogadták.

Az akció azonban mérsékelt sikerrel ért véget. Bukarest utcáin a polgármesteri hivatal becslései szerint közel kétszázezer kóbor kutya él, pesszimista becslések 300 ezer és egymillió közé teszik számukat.

A kutyák kiirtására korábban utasítást adó egykori bukaresti polgármester, Traian Basescu jelenleg Románia államfője.