Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Óriási pusztítás a bolgár tengerparton

2006.07.04. 17:36
Évtizedek óta nem volt akkora pusztítás a bolgár tengerpart déli részén, mint az elmúlt napokban. Az esőzések, a felkorbácsolt tenger és a szélvihar nyomán több strandot is elöntött a víz, a hatóságok pedig arra figyelmeztetnek, ne menjen be a tengerbe senki bizonyos helyeken, mert az óriási tengerhullámok hatalmas árkokat mostak ki, amelyek veszélyesek lehetnek a fürdőzők számára.

Több hektárt borít víz a burgaszi strandon, írja a dnes.bg bolgár internetes újság. A tengerparti nagyváros északi strandján katasztrofális állapotok uralkodnak. A vihar, az esők és a szél nyomán egyébként a város más részei is átmenetileg víz alá kerültek. A tengerparton elsősorban a hatalmas hullámok pusztítottak.

Minderről a burgaszi strand üzemeltetője tájékoztatta a dnes.bg-t. Az elemi csapások okozta kár 15 ezer euróra tehető a strandon, ahol eltűntek a bóják, tönkrementek a napernyők, eldugultak a csatornák.

A hatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy amíg a tenger nem nyugszik le, az időjárás nem fordul jobbra, ne fürödjenek a vízben, mert veszélyes lehet. A hatalmas hullámok ugyanis mély árkokat alakíthatnak ki, így a tenger hirtelen mélyülhet, ami veszélyes lehet a fürdőzők számára.

Szintén rendkívül súlyos a helyzet Burgasztól délre, Kitenben. Ez az üdülőhely elsősorban a kelet-európai turisták kedvelt célpontja, rajtuk kívül sok bolgár is felkeresi ezt a partszakaszt nyaranta. Itt szintén a strandon pusztított a vihar. Itt mintegy 75 ezer euróra becsülik a károkat, amelyek a burgaszi ítéletidő által okozott pusztításhoz hasonlóak. Erről a helyi strand üzemeltetője nyilatkozott a dnes.bg-nek, hozzátéve: 1975 óta nem volt ekkora vihar Kitenben.

A szélvihar elsodorta a strand környékén az asztalokat, székeket, a fagylalt-árusokat, sok helyen betörtek a kirakatüvegek is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!