Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Óriási pusztítás a bolgár tengerparton

2006.07.04. 17:36
Évtizedek óta nem volt akkora pusztítás a bolgár tengerpart déli részén, mint az elmúlt napokban. Az esőzések, a felkorbácsolt tenger és a szélvihar nyomán több strandot is elöntött a víz, a hatóságok pedig arra figyelmeztetnek, ne menjen be a tengerbe senki bizonyos helyeken, mert az óriási tengerhullámok hatalmas árkokat mostak ki, amelyek veszélyesek lehetnek a fürdőzők számára.

Több hektárt borít víz a burgaszi strandon, írja a dnes.bg bolgár internetes újság. A tengerparti nagyváros északi strandján katasztrofális állapotok uralkodnak. A vihar, az esők és a szél nyomán egyébként a város más részei is átmenetileg víz alá kerültek. A tengerparton elsősorban a hatalmas hullámok pusztítottak.

Minderről a burgaszi strand üzemeltetője tájékoztatta a dnes.bg-t. Az elemi csapások okozta kár 15 ezer euróra tehető a strandon, ahol eltűntek a bóják, tönkrementek a napernyők, eldugultak a csatornák.

A hatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy amíg a tenger nem nyugszik le, az időjárás nem fordul jobbra, ne fürödjenek a vízben, mert veszélyes lehet. A hatalmas hullámok ugyanis mély árkokat alakíthatnak ki, így a tenger hirtelen mélyülhet, ami veszélyes lehet a fürdőzők számára.

Szintén rendkívül súlyos a helyzet Burgasztól délre, Kitenben. Ez az üdülőhely elsősorban a kelet-európai turisták kedvelt célpontja, rajtuk kívül sok bolgár is felkeresi ezt a partszakaszt nyaranta. Itt szintén a strandon pusztított a vihar. Itt mintegy 75 ezer euróra becsülik a károkat, amelyek a burgaszi ítéletidő által okozott pusztításhoz hasonlóak. Erről a helyi strand üzemeltetője nyilatkozott a dnes.bg-nek, hozzátéve: 1975 óta nem volt ekkora vihar Kitenben.

A szélvihar elsodorta a strand környékén az asztalokat, székeket, a fagylalt-árusokat, sok helyen betörtek a kirakatüvegek is.