Mátyás
-6 °C
1 °C

Utcai buli utáni összecsapások Spanyolországban

2006.03.18. 18:20
A megfizethetetlenül drága bárok miatt az utcán szerveztek bulit a fiatalok több spanyol nagyvárosban. Szombatra virradó éjjel több helyszínen voltak összecsapások, a kivoluló rendőrség gumilövedékeket használt a törni-zúzni kezdő tömeg ellen.
Szombatra virradó éjjel több spanyol nagyvárosban összecsaptak a rendőrökkel a szervezett csoportos utcai italozáson részt vevő fiatalok. Barcelonában 68 ember, köztük 36 rendőr és tűzoltó szemvedett könnyű sérüléseket.

A helyzet akkor eszkalálódott, amikor 350 rendfenntartó megkísérelte megakadályozni, hogy a fiatalok az utcán igyanak alkoholt. Mintegy 200 fiatal ezt követően palackokkal dobálta meg a biztonsági erőket, illetve üzleteket vert szét. 54 személyt őrizetbe vettek.

Salamancában 16-an sérültek meg a rendőrséggel vívott összecsapásokban, több személyt letartóztattak. Eztzel szemben Granadában békésen zajlott mintegy 25 ezer fiatal utcai mulatozása. A város ugyanis engedélyezte a bulit. A madridi rendőrség viszont előre megtiltott minden nagyobb csoportosulást.

A macrobotellón (nagy flaska) néven emlegetett tömeges italozást kereken 20 városban szervezték az interneten, illetve sms-üzenetek segítségével.

Az idén a rendőri jelenlét és a rossz idő miatt csak mérsékelt volt az érdeklődés. Sevillában például tavaly több mint 50 ezer ember verődött össze. Az idén ezzel szemben csak 6 ezren mozdultak meg a szervezők felhívására.