Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A miniszter szerint hullarablók a szervcsempész diákok

2005.04.29. 13:51
Rácz Jenő egészségügyi miniszter szerint a hullarabló kategóriába sorolódtak azok a diákok, akik a debreceni egyetemen részt vettek a szervek kicsempészésében. A miniszter attól tart, hogy ők az egyetem elvégzése után orvosként is tárgynak fogják tekinteni a betegeket.

Hullarablóknak nevezte az egészségügyi miniszter azokat a norvégiai diákokat, akik szerveket és emberi testrészeket csempésztek ki a debreceni egyetem anatómiai tanszékéről - írja a Tv2 Mokka című műsorára hivatkozva HavariaPress.

Rácz Jenő a Mokkában azt mondta, hogy az olyan orvostanhallgatókból, akik tárgyként kezelik az emberi testet, nem lehet orvos. A miniszter szerint félő ugyanis, hogy akik részt vettek a szervek kicsempészésében, az egyetem elvégzése után, orvosként ugyanilyen tárgynak fognak a betegekre is tekinteni. Bővebben> > >

A miniszter eltanácsolná egyetemi tanulmányaiktól azokat is, akik esetleg tettestársként közreműködtek a "szörnyű" cselekményben. A miniszter nem ért egyet a debreceni egyetem vezetőinek hallgatásával sem, mint mondta: itt egyedül a nyilvánosság segíthet.

A norvég és a magyar hivatalos szervek pengeváltása azután kezdődött, hogy a norvég TV2 című csatorna a hét elején riportot közölt a norvég orvostanhallgatók debreceni életéről. A műsorból kiderült, hogy a Debreceni Egyetem anatómiai intézetének boncterméből norvég diákok emberi szerveket csempésztek ki, hogy azon gyakoroljanak.

Az eset nyilvánosságra kerülése után az egyetem felfüggesztette állásából az anatómia tanszék vezetőjét. Bővebben> > >