Gerzson
-3 °C
2 °C

Törvénysértő a házilag 'uniósított' rendszámtábla

2004.06.21. 15:59
A csatlakozás előtt kiadott - magyar zászlós, H-betűs - rendszámtáblák otthoni átmatricázása "egyedi azonosító jel" meghamisításának, azaz bűncselekménynek számít, és három év börtön jár érte. Az autóst igazoltató rendőr pedig a jármű forgalmi engedélyét is elveheti.
Hivatalos EU-rendszám 12 csillaggal
Hivatalos EU-rendszám 12 csillaggal
2004. május 1-től vezették be Magyarországon is az uniós előírásoknak megfelelő, új típusú rendszámtáblák használatát, amik a három betűjelből és három számjegyből álló kombináción kívül az Európai Unió zászlaját jelképező, kék mezőben tizenkét sárga csillagot és fehér színű "H" jelzést tartalmaznak. Az új rendszámok 36 ezer forint ellenében igényelhetők az okmányirodákban, de váltani nem kötelező, a régiek mindaddig használhatók, amíg az autót ki nem vonják a forgalomból.

Spórolós trükk

Matricás trükk
Matricás trükk
A rendőrség szerint azonban az utóbbi időben egyre gyakoribb, hogy a május 1. előtt kiadott, régi típusú rendszámtáblákon úgynevezett "uniós matricát" helyeznek el, azaz a nemzeti színeket és országjelet az uniós zászlót jelképező EU-jelű öntapadós, fényvisszaverő matricával ragasztják le.

A rendszámtábla megváltoztatásával kapcsolatban közleményt adott ki az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztálya. A rendőrségi állásfoglalás szerint a közúti közlekedési nyilvántartásról rendelkező törvény "járműazonosító adatként nevesíti a jármű hatósági jelzését (rendszámát) és alvázszámát". A Büntető Törvénykönyv az egyedi azonosító jel meghamisításának bűntettét követi el aki "egyedi azonosító jelet eltávolít, vagy egyéb módon meghamisít", vagy aki "olyan dolgot szerez meg, vagy használ fel, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, illetőleg amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították".

Három év és a forgalmi engedély

12 helyett 14 csillag a matricán
12 helyett 14 csillag a matricán
"Mivel a gépjárművek - és azon belül a rendszámtábla - birtoklása, rendeltetésszerű használata hatósági engedélyhez kötött, a járműhöz tartozó, azon elhelyezett hatósági jelzés (rendszám) megfelel az egyedi azonosító jel fogalmának, így annak meghamisítása bűncselekménynek minősül" - áll a hétfőn kiadott közleményben. A BTK három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni az egyedi azonosító jel meghamisítását. Ráadásul a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló BM rendelet szerint a rendőr a forgalmi engedélyt a helyszínen elveszi, ha a "jármű tulajdonosa (üzemben tartója) a jármű rendszámtábláját, forgalmi engedélyét, törzskönyvét, érvényesítő címkéjét meghamisította vagy azzal más módon visszaélt", vagy "a rendszámtáblán jogszabályban meghatározottól eltérő jelzést helyeztek el".

A rendőrség határozott állásfoglalása értelmében tehát a rendszámtábla átalakítása, a kérdéses esetben az "uniós matrica" felragasztása bűncselekménynek minősül, ezért az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztálya "kéri a gépjármű tulajdonosokat, hogy ne változtassanak gépjárművük rendszámán, illetve ha ezt megtették állítsák vissza a törvényes állapotot".

Az Index úgy tudja, hogy a rendőrség figyelmét egyfelől maguk az autósok hívták fel a jelenségre, többen érdeklődtek ugyanis arról, hogy átalakíthatják-e maguk a rendszámtáblát. Másrészt vállalkozók is megkeresték a rendőrséget, néhányan gyártani szerették volna az olcsóbb megoldást kínáló öntapadós címkéket.