Vilhelmina
12 °C
28 °C

Ózd és Esztergom a legveszélyesebb kisvárosok

2006.07.26. 17:41
Kelet-Magyarországról a Dunántúlra járnak betörni, rabolni, erőszakoskodni a bűnözők, de saját pátriájuk is veszélyes.

Balatonboglár, Soltvadkert és Szécsény a HVG csütörtökön megjelenő száma szerint az ország bűnügyi szempontjából legfertőzöttebb kisvárosai. Az ügyészségi adatok felhasználásával készült és a hvg.hu-n közölt lista 250 hazai kisváros 2005-ös kriminalisztikai sorrendjét tartalmazza.

A nagyobb vidéki központok közül Ózd és Esztergom veszélyes. Ott történt a legtöbb rablás, zsarolás, testi sértés, és más agresszív bűncselekmény.

Módszertan
A HVG elemzésében a helyi kriminalisztikai mutatókat erősen módosíthatja egy-egy nagyszabású bűncselekmény-sorozat, például cd-hamisítás, pornográf képekkel való visszaélés vagy okirat-hamisítás.

A tavaly még a bűnügyi toplista első helyén szereplő Visegrád tavaly a 24., a korábbi harmadik helyezett Siófok a 6. helyre került. Balatonfüred a 62., Keszthely a 71., Sárospatak a 120., Hajdúszoboszló a 135. a sorban az ezer főre jutó bűncselekmények száma alapján.

A lap által készített toplista szerint a legtöbb bűnöző elsősorban a kelet-magyarországi kisvárosokból, többek között Ózdról, Nyírbátorból, Dombrádból, Örkényből, Monorról, Putnokról és Hajdúhadházáról származik.

A lap a múlt héten a nagyvárosokról összeállított listát tette közzé. Aszerint a legveszélyesebb város 2005-ben Pécs volt.