Tekla
8 °C
20 °C

Megint a szegedi kórházban nyomoz a rendőrség

2004.09.14. 15:43
Meghalt a szegedi kórházban egy férfi, aki nem megfelelő vért kapott, miután vérveszteség érte. Az orvos szakértő szerint nincs ok-okozati összefüggés, a rendőrség mégis büntetőeljárást indított az ügyben. Júliusban ugyanebben a kórházban cseréltek össze két beteget, egyikük meghalt, a másik még mindig kórházban van.
Büntetőeljárást indítottak foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, mert a szegedi kórházban nem a megfelelő vért kapta egy idős férfi, közölte a rendőrség szóvivője kedden az MTI-vel.

A betegnek belső vérzései miatt beálló vérvesztesége miatt azonnal vért kellett adni és nem a megfelelő vért kapta. Az eset még tavasszal történt, mondta a rendőrségi szóvivő. A férfi később meghalt, de az elsődleges orvos szakértői vélemény megállapította, hogy a halál és a véradás között nincs ok-okozati összefüggés, a beteg halálát az eredendő szervi probléma okozta.

A szegedi kórház az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében tudatta: a beteg az osztályon a szakszerű ellátás ellenére a klinikai halál állapotába került, mert többféle súlyos betegségben szenvedett. A kritikus állapot megszüntetése érdekében rendkívüli sürgősséggel transzfúzióban részesült. Ennek során történt szakmai szabályszegés, de az igazságügyi orvos szakértői vélemény szerint ennek nem volt szerepe a beteg későbbi halálában.

Júlisban betegcsere

Július 3-án a szegedi kórházban két szegedi beteg komputertomográfos (CT) vizsgálatot kért az ügyeletes orvos, de a Jackson típusú epilepsziás rohammal kórházba szállított Kovács Bélának rendelt vizsgálatra a fejfájás és kiszáradás miatt beszállított Berkó Vincét vitték el. Kovácson, tévedésből, még aznap sürgősségi műtétet hajtottak végre. Az idős férfi a műtét után néhány nappal életét vesztette, Berkó az elmaradt kezelés miatt még mindig kórházban van.

A városi kórházban folytatott és hétvégén nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint három ápoló, egy beteghordó és az ügyeletes orvos hibázott. Két ápolót és a beteghordót elbocsátották állásukból.