Árpád
-2 °C
4 °C

Megint a szegedi kórházban nyomoz a rendőrség

2004.09.14. 15:43
Meghalt a szegedi kórházban egy férfi, aki nem megfelelő vért kapott, miután vérveszteség érte. Az orvos szakértő szerint nincs ok-okozati összefüggés, a rendőrség mégis büntetőeljárást indított az ügyben. Júliusban ugyanebben a kórházban cseréltek össze két beteget, egyikük meghalt, a másik még mindig kórházban van.
Büntetőeljárást indítottak foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, mert a szegedi kórházban nem a megfelelő vért kapta egy idős férfi, közölte a rendőrség szóvivője kedden az MTI-vel.

A betegnek belső vérzései miatt beálló vérvesztesége miatt azonnal vért kellett adni és nem a megfelelő vért kapta. Az eset még tavasszal történt, mondta a rendőrségi szóvivő. A férfi később meghalt, de az elsődleges orvos szakértői vélemény megállapította, hogy a halál és a véradás között nincs ok-okozati összefüggés, a beteg halálát az eredendő szervi probléma okozta.

A szegedi kórház az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében tudatta: a beteg az osztályon a szakszerű ellátás ellenére a klinikai halál állapotába került, mert többféle súlyos betegségben szenvedett. A kritikus állapot megszüntetése érdekében rendkívüli sürgősséggel transzfúzióban részesült. Ennek során történt szakmai szabályszegés, de az igazságügyi orvos szakértői vélemény szerint ennek nem volt szerepe a beteg későbbi halálában.

Júlisban betegcsere

Július 3-án a szegedi kórházban két szegedi beteg komputertomográfos (CT) vizsgálatot kért az ügyeletes orvos, de a Jackson típusú epilepsziás rohammal kórházba szállított Kovács Bélának rendelt vizsgálatra a fejfájás és kiszáradás miatt beszállított Berkó Vincét vitték el. Kovácson, tévedésből, még aznap sürgősségi műtétet hajtottak végre. Az idős férfi a műtét után néhány nappal életét vesztette, Berkó az elmaradt kezelés miatt még mindig kórházban van.

A városi kórházban folytatott és hétvégén nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint három ápoló, egy beteghordó és az ügyeletes orvos hibázott. Két ápolót és a beteghordót elbocsátották állásukból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?