Emőke
-4 °C
9 °C

Beszigorítanak a fővárosi utakon

2004.01.26. 17:04
A kisebb szabálysértést vétőket 30 ezer, a nagyobb közlekedési vétségek elkövetőit 60 ezer forintra büntetik. Budapesten tíz nagyobb kereszteződést jelölnek ki, ahol a rendőrök fokozottan figyelik a forgalmat
A forgalmasabb útkereszteződések és a buszsávok szigorúbb ellenőrzését, akár 60 ezer forintos büntetések kiszabását ígérte a BRFK közlekedésrendészetének vezetője a Fővárosi Közgyűlés Városüzemeltetési Bizottságának hétfői ülésén.

Sárga csíkokkal sráfozzák

Tavasszal tíz olyan nagyobb csomópontot jelölnek ki, ahol a rendőrök fokozottan ellenőrzik az autósokat. Az adott kereszteződést teljes terjedelmében sárga csíkokkal "sráfozzák", s így a rendőrök jól érzékelik majd az autósok szabálytalanságait - mondta Komáromi Endre ezredes a BRFK elmúlt évi beszámolójához fűzött képviselői kérdésekre reagálva.

A kisebb mulasztásokat elkövetőket 30 ezer forintra, a súlyosabbakat, a más járműveket is haladás, vagy irányváltoztatásra kényszerítő szabálytalankodó autósokat 60 ezer forintra büntetik majd. Komáromi Endre tudatta: a külföldi gyakorlathoz hasonlóan a gyalogos átkelőhelyek előtti 15 méternyi területet az útszegélynél figyelemkeltő festéssel látják el, hogy az autósok fokozottabban ügyeljenek a veszélyes helyre.

Tavasz óta nem szállítanak

Az ellenzéki képviselők kezdeményezték, hogy a BRFK-nek nyújtott szokásos évi fővárosi több száz millió forintos támogatásából 30 millió forintot a buszsávokat figyelő kamerarendszer kibővítésére költsenek. A közlekedésrendészet vezetője közölte, hogy 10 millió forintos nagyságrendű pénzből megoldható lenne az Erzsébet híd szélső sávjainak bekamerázása is.

A BRFK a múlt év tavasza óta nem szállítja el a tilosban parkoló autókat, mivel túl sokba került a rendszer üzemeltetése. Jogszabály-módosítással a közterület-felügyeletnek is biztosítani kellene az elszállítás lehetőségét - mondta.