Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Büntetés a meglopott monoki erdőtulajdonosoknak

2008.07.05. 10:28
Több mint egymillió forintos büntetést szabott ki a szakhatóság azokra a monoki erdőtulajdonosokra, akik elmulasztották a tolvajlást jelenteni. Az önkormányzatjogi segítséget nyújt az érintetteknek.

Több mint egymillió forintos büntetést kell fizetniük azoknak az erdőtulajdonosoknak, akiknek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon ellopták erdejük egy részét - írta szombati számában az Észak-Magyarország.

A napilap szerint miután az erdészeti hatóság tudomást szerzett a jelentős mennyiségű fa eltűnéséről, összehívta a monoki tulajdonosokat, felmérték a kárt, majd közölték velük: mivel nem jelentették a falopást, büntetésre kell számítaniuk. A határozat szerint a tulajdonosokra kirótt büntetés 1 millió 215 ezer forint.

A szociális rendelet megváltoztatása kapcsán közismertté vált Szepessy Zsolt polgármester szerint felháborító az eljárás, ezért az önkormányzat ügyvédje segítséget nyújt az ügy kárvallottjainak a fellebbezés elkészítésében. A lap szerint a polgármester azt mondta: "mégsem járja, hogy azokat, akiket megloptak, még büntetéssel is sújtsák".

Galatóczki Ferenc, az egyik kárvallott nem érti a történteket, és azt sem tudja, hol van erdőrésze, amit megörökölt. Csomós János, a határozatot hozó megyei erdészeti hatóság vezetője úgy nyilatkozott: az erdészeti törvény pontosan szabályozza a teendőket, a felelősséget.

Lehetőség lett volna arra, hogy a tulajdonosok mentesüljenek a büntetés alól, amennyiben idejében jelzik a lopást a rendőrségnél vagy az erdészeti hatóságnál. Ilyen jelzés azonban egyik hatósághoz sem érkezett - olvasható a napilapban.