Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyors kipontozást akar az ORFK

2007.02.27. 09:14
Az ORFK drasztikus szigorításokat tervez a közlekedési büntetõpontok rendszerében. Az RTL Klub értesülése szerint a biztonsági öv hanyagolása miatt akár 7 pontot is felszámolhatnak az autósoknak.

A jelenlegi pontrendszer nem hatékony, szinte lehetetlen összegyûjteni a jogosítvány-bevonással járó tizennyolc pontot három év alatt. A 2001-ben bevezetett közlekedési büntetõ rendszerben évekig egyetlen autós sem érte el a ponthatárt, miközben az utakon nem csökkent a halálos áldozatokkal járó balesetek száma.

A gyermekülés hiánya is fõbûn

Az RTL Klub értesülése szerint az ORFK most azt tervezi, hogy radikális szigorítást hajt végre a rendszerben. Ha a kormány is támogatja, akkor akár három biztonsági öv be nem kapcsolás is elég ahhoz, hogy a rendõrök bevonják a vezetõi engedélyt. A pontrendszeren utoljára 2004-ben szigorítottak, de a be nem csatolt biztonsági öv vagy a gyerekülés hiánya akkor továbbra is egy büntetõpontos vétség maradt. Ha a javaslatot elfogadják, akkor ezentúl minkét esetben 7 pontot számolnak fel a rendõrök.

Duplája járna az alkoholizálásért

A jelenleginek több mint kétszeresére emelnék az ittas vezetésért, a sebességkorlátozás jelentõs túllépéséért, a vasúti átjáró áthaladás szabályainak megsértéséért, valamint a közúti közlekedés rendjének megzavarásáért - vagyis a baleset okozásért adható pontok számát. A most kiszabható tételeket egyébként a három évvel ezelõtti szigorításnál vezették be. Szigorodna a vezetés közben telefonálók és az engedély nélküli gépkocsit vezetõk büntetése is. Elõbbi, ha rajta kapják, egy helyett három, utóbbi a mostani három helyett hét pontot kapna.