Valér
-1 °C
0 °C

Xanax-receptet hamisított Bush unokahúga

2002.01.30. 12:07
Őrizetbe vették Noelle Busht, az amerikai elnök unokahúgát. A 24 éves lány egy drognak minősülő antidepresszáns gyógyszer receptjét hamisította meg. A Bush családban nem ez az első eset: tavaly az Egyesült Államok elnökének két lányát vették őrizetbe.
Recepthamisítás vádjával őrizetbe vették Jeb Bush floridai kormányzó lányát, Noelle-t, mert hamis vényre iratott fel magának szorongás elleni gyógyszert. Tallahassee város rendőrsége megerősítette az amerikai elnök 24 éves unokahúga letartóztatásának hírét, hozzátéve, hogy Noelle a drognak minősülő Xanax antidepresszáns gyógyszer receptjét hamisította meg. További részletek egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

Xanax
A Xanax, mint az antidepresszánsok többsége függőséget okoz, ezért drognak minősül és nemcsak Amerikában, hanem nálunk is csak vényre kapható. Hatóanyaga, a benzodiazepin hatásosan csökkenti a szorongásos tüneteket, ezért a Xanax népszerű nyugtatónak számít világszerte, valamint kábítószerként is használják alkohollal fogyasztva. Elvonási tünetei elég súlyosak lehetnek (nyugtalanság, rémálmok, görcsök) és az is előfordulhat, hogy aki nem jut hozzá, epilepsziás rohamot kap. A Xanax hosszabb távú használata májkárosodást, gondolkodási nehézségeket, beszédlassulást okoz. Túladagolásakor lassú, felületes légzés, nyálfolyás, könnyezés, izzadás, sőt kómás állapot is felléphet.
A Bush-lányokkal sok a baj

A kormányzó, az elnök fiatalabbik öccse közleményt adott ki, amelyben kijelentette: őt és feleségét, Columbiát "mélységesen elszomorítja" ez az incidens. "Ez nagyon komoly probléma. Sajnos, a gyógyszerekkel való visszaélés problémájával nemzetünk számos családjának szembe kell néznie" - olvasható a közleményben.

A kormányzó kérte a közvéleményt és a médiát, hogy tartsák tiszteletben a család magánéletét az üggyel kapcsolatban, hogy segíthessék lányukat, és közölte: további nyilatkozatot nem kívánnak tenni. A kormányzó lánya, Noelle drogproblémáiról tavaly már egyszer kénytelen volt színt vallani a közvéleménynek. Noelle egyébként Jeb és Columba Bush egyetlen lánya. Rajta kívül még két gyermekük, két fiúk van: Jeb és George.

A Reuters emlékeztetett arra, hogy tavaly őrizetbe vették George Bush elnök két lányát is, mert megsértették a kiskorúak alkoholfogyasztására vonatkozó tilalmakat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!