Ilona
17 °C
33 °C

A 32 sérült közül négyen gerinctörést szenvedtek

2002.07.01. 17:25
A 19 áldozatot követelő lengyel buszbaleset 32 sérültje közül 10-nek súlyos az állapota a túlélőket ápoló kórházak jelentése szerint. Gerinctörések, nyílt állcsonttörés, ilyen sérüléseket kell ellátnia az orvosoknak. A busz feltételezett sofőrjét megműtötték, de állapota még nem stabil.
A keszthelyi kórházba került 10 utas közül ketten gerinc-borda- és combcsonttöréssel, illetve tüdőzúzódással fekszenek az intenzív osztályon, egyiküket meg kellett műteni - közölte az ellátást koordináló főorvos, Nyárádi Attila. Egy sérültet nyílt állkapocscsont-töréssel átszállítottak a szombathelyi szájsebészetre, műtét céljából. További két utast gondoznak nyolc napon túl gyógyuló törésekkel, zúzódásokkal. A többiek sérülése enyhébb, egyikük - egy fiatal lány - el is hagyhatta Keszthelyt, hogy a nagykanizsai kórházban ápolt édesanyját meglátogathassa.

Nagykanizsa, Zalaegerszeg

A nagykanizsai városi kórház titkárságáról kapott tájékoztatás szerint az oda került négy lengyel utas közül ketten gerinc-, medence és végtagtörést, a többiek pedig könnyebb sérülést szenvedtek. A zalaegerszegi megyei kórházban öt sérültet ápolnak. Az egyik utast többszörös bordatöréssel kezeljük; két lengyelnek könnyű sérülései vannak, további ketten pedig orvosi megfigyelés céljából fekszenek a baleseti sebészeten - tájékoztatott Laky Rezső főorvos.

Nagyatád

Mintegy négy órás műtétet hajtottak végre az autóbusz feltételezett vezetőjén a nagyatádi kórházban. A sérültet a műtét után géppel lélegeztetik, állapota még nem stabilizálódott - tájékoztatott Kompa Ferenc, az intenzív osztály orvosa. Elmondta: a balesetben a férfi combcsontja, egyik felkarja és két bordája eltörött, vesezúzódást szenvedett, a fején felületi sérüléseket szenvedett. A sokkos keringés és tüdőszövődmény miatt a műtét után is az intenzív osztályon figyelik meg a beteg állapotának változását. A baleset egy másik sérültjét csigolyatöréssel szállították a nagyatádi kórházba. Állapota a kórháztól kapott tájékoztatás szerint kielégítő.

Marcali

A marcali kórházba egy súlyos és tíz könnyebb sérültet szállítottak a mentők. György Balázs, a baleseti osztály főorvosa az MTI érdeklődésére elmondta: a sérültek közül két nőt az intenzív osztályon kezelnek. Egyikük állapota súlyos, délután még eszméletlen állapotban volt. Ő egyébként koponya és mellkasi sérüléseket, valamint végtagtöréseket szenvedett. A másik, mellkasi sérült állapota kielégítő. Kilenc sérültet a baleseti osztályon láttak el, köztük három 11-12 éves korú gyermeket. A főorvos tájékoztatása szerint ők sérültek meg a legkönnyebben. Az osztályon fekvő hat felnőtt közül kettőt kellett megoperálni, egyiküket nyílt lábszártöréssel, a másikat csipő-, illetve medencetöréssel. A műtéti beavatkozást nem igénylő betegek agyrázkódást, gerincsérülést szenvedtek, állapotuk kielégítő.