Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A 32 sérült közül négyen gerinctörést szenvedtek

2002.07.01. 17:25
A 19 áldozatot követelő lengyel buszbaleset 32 sérültje közül 10-nek súlyos az állapota a túlélőket ápoló kórházak jelentése szerint. Gerinctörések, nyílt állcsonttörés, ilyen sérüléseket kell ellátnia az orvosoknak. A busz feltételezett sofőrjét megműtötték, de állapota még nem stabil.
A keszthelyi kórházba került 10 utas közül ketten gerinc-borda- és combcsonttöréssel, illetve tüdőzúzódással fekszenek az intenzív osztályon, egyiküket meg kellett műteni - közölte az ellátást koordináló főorvos, Nyárádi Attila. Egy sérültet nyílt állkapocscsont-töréssel átszállítottak a szombathelyi szájsebészetre, műtét céljából. További két utast gondoznak nyolc napon túl gyógyuló törésekkel, zúzódásokkal. A többiek sérülése enyhébb, egyikük - egy fiatal lány - el is hagyhatta Keszthelyt, hogy a nagykanizsai kórházban ápolt édesanyját meglátogathassa.

Nagykanizsa, Zalaegerszeg

A nagykanizsai városi kórház titkárságáról kapott tájékoztatás szerint az oda került négy lengyel utas közül ketten gerinc-, medence és végtagtörést, a többiek pedig könnyebb sérülést szenvedtek. A zalaegerszegi megyei kórházban öt sérültet ápolnak. Az egyik utast többszörös bordatöréssel kezeljük; két lengyelnek könnyű sérülései vannak, további ketten pedig orvosi megfigyelés céljából fekszenek a baleseti sebészeten - tájékoztatott Laky Rezső főorvos.

Nagyatád

Mintegy négy órás műtétet hajtottak végre az autóbusz feltételezett vezetőjén a nagyatádi kórházban. A sérültet a műtét után géppel lélegeztetik, állapota még nem stabilizálódott - tájékoztatott Kompa Ferenc, az intenzív osztály orvosa. Elmondta: a balesetben a férfi combcsontja, egyik felkarja és két bordája eltörött, vesezúzódást szenvedett, a fején felületi sérüléseket szenvedett. A sokkos keringés és tüdőszövődmény miatt a műtét után is az intenzív osztályon figyelik meg a beteg állapotának változását. A baleset egy másik sérültjét csigolyatöréssel szállították a nagyatádi kórházba. Állapota a kórháztól kapott tájékoztatás szerint kielégítő.

Marcali

A marcali kórházba egy súlyos és tíz könnyebb sérültet szállítottak a mentők. György Balázs, a baleseti osztály főorvosa az MTI érdeklődésére elmondta: a sérültek közül két nőt az intenzív osztályon kezelnek. Egyikük állapota súlyos, délután még eszméletlen állapotban volt. Ő egyébként koponya és mellkasi sérüléseket, valamint végtagtöréseket szenvedett. A másik, mellkasi sérült állapota kielégítő. Kilenc sérültet a baleseti osztályon láttak el, köztük három 11-12 éves korú gyermeket. A főorvos tájékoztatása szerint ők sérültek meg a legkönnyebben. Az osztályon fekvő hat felnőtt közül kettőt kellett megoperálni, egyiküket nyílt lábszártöréssel, a másikat csipő-, illetve medencetöréssel. A műtéti beavatkozást nem igénylő betegek agyrázkódást, gerincsérülést szenvedtek, állapotuk kielégítő.