Hét métert zuhant a cseh busz: 19 halott

2003.03.09. 11:18
A rendőrség vasárnap délelőtti közlése szerint már 19 áldozata van annak a rendkívül súlyos buszbalesetnek, amely szombaton este következett be Dél-Csehországban. A buszon az osztrák Alpokból síkirándulásról hazatérő csehek utaztak. A halálos áldozatok között egy gyermek is van. A sebesültek száma 35, s a reggeli orvosi jelentések szerint hat sebesült állapota súlyos, életveszélyes, így nem kizárt, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet.
Dusan Klícha, a dél-csehországi rendőrség szóvivője külföldi áldozatokról nem tud. A buszon az osztrák Alpokból síkirándulásról hazatérő csehek utaztak. Többségük valószínűleg a cseh-német határon fekvő Sokolov környékéről való. A halálos áldozatok között egy gyermek is van.

Hat sebesült állapota életveszélyes

A szóvivő szerint közvetlenül a baleset színhelyén 17-en vesztették életüket. További két személy az éjjel a kórházban belehalt sérüléseibe. A sebesültek száma 35, s a reggeli orvosi jelentések szerint hat sebesült állapota súlyos, életveszélyes, így nem kizárt, hogy az áldozatok száma tovább emelkedhet. A sebesülteket a Ceské Budejovice-i, Cesky Krumlov-i és prachticei kórházban ápolják.

A tragikus baleset pontos oka egyelőre nem ismeretes. A rendőrség szerint nem voltak jók a látási és az útviszonyok sem. A busz az osztrák-cseh határ átlépése után nem sokkal, Kaplice közelében áttért az út másik oldalára, majd egy lejtős részen megcsúszott, és egy hét méter mély árokba zuhant, ahol átfordult. A busz vezetője, illetve a második vezető szintén megsérült. A rendőrség őket még az éjszaka folyamán a kórházban kihallgatta. Nem kizárt ugyanis, hogy a buszvezető egy pillanatra elaludt, s ezért következett be a tragédia. A rendőrség két másik lehetőséget is vizsgál: azt hogy esetleg valamilyen állat futott volna a busz elé, vagy pedig műszaki hiba történt.

Csehországban ez az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb buszbalesete. Az E-55-ös nemzetközi autóút érintett szakaszát csak vasárnap délelőtt nyitották meg újra a forgalom előtt.

  • Tippek
  • Hírek