József, Bánk
-7 °C
0 °C

Súlyos buszbaleset Belgiumban

2003.12.20. 12:24
Súlyos közlekedési baleset történt szombat reggel a belga-francia határon: egy német busz nem sokkal a határ előtt a két útsávot elválasztó betonterelőnek ütközött, majd kigyulladt és teljesen kiégett.
Súlyos közlekedési baleset történt szombat reggel a belga-francia határon: egy német busz nem sokkal a határ előtt a két útsávot elválasztó betonterelőnek ütközött, majd kigyulladt és teljesen kiégett. A katasztrófában a legújabb hírek szerint tizenketten vesztették életüket, 37-en pedig megsebesültek, de közülük 32-en már elhagyhatták a környékbeli kórházakat.

Elaludt a vezető?

A busz hajnali egy órakor indult Köln közeléből, rajta főként német (de mellettük bosnyák, török és amerikai) állampolgárokkal, s Belgiumon keresztül Franciaországba tartott. A baleset a Brüsszel-Párizs autópályán történt. Egy szemtanú szerint a busz kacsázott a sávok között, mintha csak elaludt volna a vezetője: majd egy enyhe kanyarban, még belga területen az autópálya két részét elválasztó betonelemeknek ütközött. A tűz állítólag a jármű hátsó részén keletkezett, azon a helyen, amely a legtovább súrlódott a betonterelőkhöz. Az újabb hírek szerint a busz mégsem csapódott neki a határállomás épületeinek: egyébként az Európai Unión belüli szabad utasforgalom miatt itt már régóta nincs útlevél-ellenőrzés, s így az épületek jelentős része teljesen üres.

A halálos áldozatok között van a buszt vezető sofőr is. Váltótársa ellenben - aki a baleset pillanatában aludt - nagy lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot: felriadva kimászott az ablakon, majd kívülről kinyitotta a busz egyik ajtaját, hogy ott az utasok kimenekülhessenek. A buszon a két sofőrrel együtt összesen 49-en (többségükben 20-25 éves fiatalok) utaztak: a túlélők közül néhányan égési sérüléseket szenvedtek, a többieknek kisebb sebeik vannak.

A belga hatóságok az első tervektől eltérően végül mégsem zárták le az autópályát a Brüsszel-Párizs irányban, hanem a leállósávon és az egykori határállomás mellé épített parkolón át terelik a forgalmat.