Franciska, Fanni
-4 °C
7 °C

'Jól be volt biztosítva a busz'

2003.05.10. 18:17
A Siófokon szerencsétlenül járt német autóbuszt 1994. májusában helyezték forgalomba. A járműre teljes körű biztosítással rendelkeztek, mondta el az Indexnek Ursula Sundermeier-Heinicke, a buszt üzemeltető löhnei Ursel Reisen tulajdonosnője.
A vállalkozásnak négy busza van, ebből kettő csak belföldön teljesít szolgálatot. A másik nemzetközi utazóbusz a siófoki baleset idején az olaszországi Toszkánában volt egy csoporttal, és most a hétvégén tér haza, mondta Ursula Sundermeier-Heinicke.

A Maxim Reisennel tavaly óta dolgoznak együtt, és már sok magyarországi utat bonyolítottak. A busztársaság tulajdonosnője szerint egyébként az utazásszervező cég tulajdonosai rendkívül jó magyar kapcsolatokkal rendelkezhetnek, a testvérpár egyik tagja például szezon idején folyamatosan a Balatonnál van.

A másik sofőr hazament

A szerencsétlenül járt autóbuszt a múlt hétvégén egy személyautóval kísérték a Balatonhoz. A több mint ezer kilométeres úton a buszt váltott sofőrök vezették, viszont a magyarországi tartózkodás egy hetére hazautazott a másik sofőr. Így sajnos nem volt kérdéses, hogy a melyik sofőrjük halt meg a balesetben, mondta az Ursel Reisen tulajdonosnője.

A 46 éves gépkocsivezető rendkívül tapasztalt volt, sok éves nemzetközi gyakorlattal rendelkezett. Így mind a mai napig értetlenül állnak a tragédia előtt. Annyit tudnak ők is, hogy a fényjelzés ellenére került a sínekre a jármű.

A busztársaság csak a járművet adta az utazáshoz, mégis folyamatosan hívják őket az áldozatok hozzátartozói, és részvétüket fejezik ki a megrendült helybeliek is, mondta Ursula Sundermeier-Heinicke.

Folyamatosan szemlézték

A busz 1994. májusi forgalomba helyezésű, és minden papírja rendben volt. A cégnél még nem járt senki az üggyel kapcsolatban, de nyugodtan tekintenek minden vizsgálat elé, mondta az Ursel Reisen tulajdonosnője. Németországban a kirándulóbuszokat háromhavonta szemlére kell vinni. Így természetesen megvannak ennek a busznak, és a többi háromnak is az ellenőrzési jegyzőkönyvei.

A baleset nagy sorscsapás a számukra, ilyen szomorú hírnévre nem volt szükségük. Még most is teljesen levertek, és végig sem gondolták, hogyan tovább, hogyan tudják pótolni az elvesztett buszt, mondta Ursula Sundermeier-Heinicke.

Teljeskörű biztosítás

Az Ursel Reisen valamennyi busza teljes körű felelősségbiztosítással és cascóval rendelkezik. Ursula Sundermeier-Heinicke szerint a szerencsétlenül járt busz is "igen jól biztosították".

Bár a biztosítás nagy kiadással jár, ezen nem lehet spórolni. Az ennyi embert szállító kirándulóbuszon a biztosításnak rendben kell lennie, mondta az Ursel Reisen tulajdonosnője.

Nem állt semmi a busz előtt

A Spiegel a magyar rendőrség rekonstruálási kísérletére hivatkozva arról számol be, hogy a szerencsétlenül járt német busz egy, az átkelő előtt megállt kisbuszt kikerülve hajtott volna a sínekre. A lap szerint három busz haladt libasorban, és közülük az utolsó nem akart lemaradni.

A rendőrség nem próbálta pénteken rekonstruálni a balesetet, hanem a látási viszonyokat vizsgálva Siófokon bizonyítási kísérletet tartottak, mondta el az Indexnek Gelencsér László, a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság sajtóreferense.

Szemben állt a kisbusz

A rendőrség nem rendelkezik olyan információval, hogy a busz előtt lett volna bármilyen más jármű. Két busz ment egymás után, és észak-déli irányban haladtak át a vasúti átjárón. A baleset pillanatában az első busz már megkezdett kikanyarodni a 70-es főútra, mondta a sajtóreferens.

A jelenlegi információk szerint a második busz a tilos jelzés ellenére hajtott a sínekre. Előtte 30-50 méteren belül semmi nem haladt, jelentette ki Gelencsér László. Egy kisbusz valóban volt a helyszínen, a sínek túloldalán várakozott, pont azért, mert tilosra váltott a jelzés.

A baleset vizsgálatának eddigi szakaszában nem kaptak választ arra, hogy a látási viszonyok, az alacsonyan álló nap hogyan befolyásolta a balesetet. Hétfőn azonos időpontban, busz és vonat bevonásával azt próbálják majd rekonstruálni, hogy mit láthatott a sofőr, mondta Gelencsér László.